Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mnozí dodavatelé automobilkám z Plzeňského kraje utlumili výrobu

Firmy z Plzeňského kraje, které dodávají díly do aut, zatím hromadně nepropouštějí. Evropské automobilky kvůli pandemii koronaviru dočasně přerušily výrobu. Podniky z oboru automotive jsou většinou v odstávce a řeší výši náhrad zaměstnancům, což souvisí i s tím, jak bude ve finále vypadat pomoc od státu.

"Tam, kde působíme (odbory), propouštění nikdo nechce, nevím o tom. Všechny firmy ale omezily agentury (pracovníky dodávané personálními agenturami, které redukují nejdříve)," uvedl vedoucí regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO Ivo Kužel.

Informaci potvrdil i krajský úřad práce. "Zatím neregistrujeme zásadní propouštění. Firmy čekají, až se spustí ten program Antivirus, který je má naopak přimět k tomu, aby si zaměstnance nechali a stát jim s platy zaměstnanců pomůže," řekl pracovník úřadu. Antivirus podpoří přes úřady práce částečnou práci i nucený pobyt doma. Zaměstnavatelům kompenzuje část mezd včetně odvodů. "Firmy napřed musí mzdy vyplatit, zúčtovat je, doložit nám to. My to ověříme (přes Českou správu sociálního zabezpečení) a pak tu poměrnou část budeme platit," uvedl.

Odstávku má podle Kužela například Borgers CS, výrobce textilií a výlisků pro automobily z Rokycanska, dále Ideal Automotive produkující interiéry a koberce se závody v Boru a Ostrově na Tachovsku, IAC Přeštice, producent lehkých dílů interiérů, EvoBus Holýšov, který montuje karosérie autobusů Mercedes-Benz a Setra, a výrobu utlumila i firma Eissmann Automotive z Boru na Tachovsku, která šije kožené díly vozidel.

Podle úřadu práce je utlumena výroba také v cateringové společnosti LSG, která vyrábí v Boru u Tachova jídla do letadel a v níž pracuje hodně Filipínců. Dočasně je omezena rovněž výroba v rokycanských firmách EuWe Eugen Wexler, výrobce plastových interiérových dílů automobilů, a v Hutchinsonu, který produkuje gumové hadice do aut. "V Borgersu skončily desítky až stovky agenturních dělníků," uvedl pracovník úřadu.

"Zatím to vypadá minimálně do půlky dubna, ale spíš už teď směřujeme na konec dubna," řekl Kužel k obnovení výroby. Většina zaměstnanců je doma, menší část výroby v továrnách pokračuje, například výroba náhradních dílů a dodávky pro Čínu, která začala poptávat autodíly.

Určité procento lidí na odstávkách mají také firmy, které jsou závislé na dodávkách materiálu a komponent ze zahraničí - hlavně z Itálie a Španělska. Zatím pode Kužela vyrábějí ze zásob, ale někde už se problémy začínají, konkrétní jména neuvedl.

"Čerstvě teď podepsal odstávku Wikov Gear (výrobce průmyslových převodovek a ozubených kol), kde se to bude týkat vždy jenom části lidí a některých dnů," řekl Kužel. Firma podepsala náhradu 70 procent průměrné mzdy, stejně jako Eissmann Automotive. "Většinou je to 60 procent. V Borgersu se o tom ještě zítra (v pátek) budeme bavit," řekl. Kvůli tomu, aby firmy v příštích týdnech přežily, propočítávají náklady a možné kompenzace ze strany státu.

Podniky v první fázi omezují počty agenturních pracovníků. Podle odborového předáka se ale snaží domluvit s agenturami, aby "jejich" zaměstnanci v ČR zůstali a mohli hned nastoupit v momentě, až se výroba obnoví. Většina jich tady zůstala, řekl Kužela. Část agenturních pracovníků využily firmy místo lidí, kteří pečovali o děti nebo byli v karanténě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hradecká drbna

Štítky automobilový průmysl, výroba, útlum, koronavirus, odbory, Plzeňský kraj, pandemie covidu-19, Úřad práce České republiky, Odborový svaz KOVO, Bor, Mercedes-Benz, okres Tachov, Česká správa sociálního zabezpečení, Hutchinson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnozí dodavatelé automobilkám z Plzeňského kraje utlumili výrobu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.