Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Mezi vězni je obrovský zájem o kurzy digitální gramotnosti, pobytem za mřížemi ztratí s technologiemi krok

Technologie se velmi rychle mění. Mnoho rizik číhá na internetu a také komunikace s úřady se postupně digitalizuje. Vězni, kteří strávili za mřížemi delší dobu, se ve světě internetu hůře orientují. Napravit se to snaží rekvalifikační kurzy, o které je ve Věznici Plzeň ohromný zájem. Kurz má odsouzené připravit na život venku a usnadnit jim cestu k hledání zaměstnání.

Plzeňská věznice na Borech je největší v Česku a právě tam se teď zaměřují na kurzy Digitální gramotnosti. Celkem jimi projde 35 odsouzených. Lektoři se zaměřují na základní nastavení a ovládání počítače, na elektronickou identitu občana a její využití. Zájemci se dozví také o bankovní identitě, datové schránce i kybernetické bezpečnosti.

Věznicím celorepublikově chybí zhruba tisícovka zaměstnanců, nezanedbatelný počet tvoří strážní a dozorci. Tíživou situaci pociťují také ve Věznici Plzeň, kde loni Vězeňská služba v průměru odpracovala 4 448 přesčasových hodin za měsíc. Nábor nových...

 

„V řadách převážně nezaměstnaných odsouzených byl od začátku o kurz značný zájem, výhodou bylo využití velké učebny Školského vzdělávacího střediska, která je o prázdninách prázdná. Věříme, že proškolení v digitálních dovednostech, může právě této skupině osob značně napomoci k integraci na trh práce,“ uvádí Vězeňská služba ČR v tiskové zprávě.

Projekt začal už v listopadu loňského roku, Úřad práce ČR uzavřel s Vězeňskou službou ČR Memorandum o spolupráci při začleňování osob končících výkon trestu odnětí svobody do společnosti. „Cílem této vzájemné spolupráce je snižování recidivy trestné činnosti zajišťováním rekvalifikace odsouzených po dobu výkonu odsouzených. Realizace rekvalifikačního kurzu byla naplánována na období od května 2024 do července 2025 zatím ve 22 věznicích,“ uzavírá Vězeňská služba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vězeňská služba ČR

Štítky Vězeňská služba ČR, Věznice Plzeň, kurzy, digitální gramotnost, práce na pc, kurz pro vězně, trestanci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi vězni je obrovský zájem o kurzy digitální gramotnosti, pobytem za mřížemi ztratí s technologiemi krok  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.