Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Plzeň uctila památku válečného veterána George Thompsona, pravidelného účastníka Slavností svobody

Západočeská metropole vzpomíná na amerického veterána George Thompsona, který se 6. května 1945 podílel jako příslušník 16. obrněné divize armády USA na osvobození Plzně. Oblíbený host Slavností svobody zemřel 12. července ve věku 99 let. Naposledy město navštívil v roce 2022, kdy dokonce na tanku jel v čele konvoje. Zástupci města uctili jeho památku pietními akty. V mázhauzu radnice je i kondolenční kniha, kam mohou lidé psát své vzpomínky i slova útěchy pro pozůstalé.

„Je mi ctí, že dnes mohu spolu s vámi vzdát s pokorou hold vynikajícímu člověku a skvělému vlastenci panu Georgi Thompsonovi. A také vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ řekl při pietním aktu u památníku Díky, Ameriko! americký velvyslanec v České republice Bijan Joseph Sabet. „Rád bych také řekl: Děkuji, Plzni. Děkuji, Česko. Děkuji za to, že vzpomínáte. Děkuji vám za poctu velkým Američanům, jako je George Thompson. A děkuji za vaše přátelství,“ dodal.

Jet tanku v čele konvoje bylo Thompsonovo velkým přáním, splnil mu ho sběratel historické techniky Pavel Rogl a jeho kolegové z klubu 16. obrněné divize US Army. Foto: Zuzana Duzbabová

Pietního aktu se účastnili zástupci Senátu, města, kraje i dalších organizací.  „George Thompson riskoval ve druhé světové válce vlastní život v boji za naši svobodu. Tvrdil, že Plzeň je jeho druhým domovem. Jsem velmi vděčný, že se pravidelně vracel na Slavnosti svobody a my měli možnost vzdát mu hold a osobně poděkovat. Během těchto oslav ale také otevřeně vzpomínal na hrůzy války, které jako mladý muž musel zažít. Připomínal sobě a nám i ty nehezké chvíle, které kromě euforie z osvobození prožil. Považuji proto za naši povinnost uctít památku někoho tak výjimečného a vzdát touto cestou poslední hold muži, který navždy zůstane v našich srdcích a vzpomínkách,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

„Svoboda není zadarmo“

„Česká republika je mým druhým domovem. Má žena byla původem z Čech, moji přátelé na studiích byli Češi, vyrůstal jsem s komunitou českých farmářů v Texasu, od nichž jsem se naučil české slovo ‚pivo‘. Cítím se s vámi dobře a jsem v Plzni rád,“ uvedl George Thompson při své poslední návštěvě Slavností svobody. Během svých proslovů vždy zdůrazňoval, aby si lidé své svobody vážili. „Pamatujme si, že svoboda není nikdy zadarmo a nemůžeme ji chápat jako samozřejmost,“ připomínal Thompson.

George Thompson se narodil 1. října 1924 na farmě poblíž malého městečka v Kansasu. Do armády se zapsal jako dobrovolník, když mu bylo teprve devatenáct let. Po absolvování výcviku nastoupil ke slavné 16. obrněné divizi. Jeho cesta do Československa vedla přes Francii a Německo. Dne 6. května 1945 se podílel na osvobození Nýřan, kde zajali mnoho Němců. Poté jeli přímo na plzeňské letiště. Dlouho se ale v západočeské metropoli nezdržel a po 8. květnu pokračoval zpátky přes Mariánské Lázně zpět do německého Řezna. „Neznám jinou zemi, v níž si lidé své svobody váží více než Češi,“ říkával ve svých vystoupeních George Thompson.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Zuzana Duzbabová, KVH 16th Armored Division CZ

Štítky pietní akt, válečný veterán, George Thompsona, 16. obrněná divize, osvobození Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň uctila památku válečného veterána George Thompsona, pravidelného účastníka Slavností svobody  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.