Počasí dnes27 °C, zítra29 °C
Pátek 9. srpna 2024  |  Svátek má Roman
Bez reklam

Voda v koupalištích v Plzeňském kraji je místy lepší než na začátku prázdnin

Kvalita vody ve venkovních koupalištích v Plzeňském kraji je dobrá. Hygienici, kteří její kvalitu na vybraných oficiálních lokalitách sledují, nikde neoznačili vodu za nevhodnou ke koupání. Hydrobiolog Jindřich Duras, který kvalitu vody rovněž monitoruje, novinářům řekl, že na některých místech je voda kvalitnější než na začátku prázdnin. Počínající rozvoj sinic přibrzdilo přechodně chladnější období na začátku prázdnin

Zhoršenou jakost má podle hygieniků dlouhodobě pouze Košutecké jezírko v Plzni. Hygienici ale zároveň uvádějí, že toto hodnocení je důsledkem mikrobiologických hodnot z minulých sezon. Podle Durase je voda v jezírku pro koupání výborná a průhlednost 2,5 metru je výrazné zlepšení oproti minulému a předminulému týdnu.

„V Plzni je nejlepší kvalita vody ve Velkém boleveckém rybníku, kde byla změřena průhlednost 3,5 metru. Po něm následují Senecký a Kamenný rybník, kde se průhlednost blíží ke dvěma metrům. Šídlovský a Třemošenský jsou na tom trochu hůře, mají hnědý vegetační zákal způsobený rozsivkami, které jsou sice neškodné pro lidské zdraví, ale přece jen snižují atraktivitu lokality," řekl Jindřich Duras. Ze sinic si plavci na plzeňských rybnících podle něj nemusejí vůbec dělat starosti. Teplota vody se pohybuje přes 25 stupňů Celsia.

„Nádrž Hracholusky už před asi dvěma týdny zápasila trochu s nástupem sinic, ale to přechodné nedávné ochlazení sinice zbrzdilo, takže aktuálně prakticky v celé nádrži je velmi slušná kvalita vody," uvedl hydrobiolog. Nejlepší kvalita vody je u hráze. Až po silniční most, tedy v celé dolní polovině přehrady, je průhlednost lehce přes dva metry. Sinice se ve vodě vyskytují velmi řídce a plavci se jich tu nemusejí obávat. Směrem vzhůru po nádrží, proti přítoku, se kvalita vody mírně zhoršuje. „V Butově je průhlednost pouze jeden metr, ve vodě je hnědý vegetační zákal rozsivek, kterého se nikdo nemusí obávat a sinice jsou hluboko pod hygienickými limity, takže máme velmi vzácné období, kdy úplně celá nádrž Hracholusky je příznivá ke koupání," dodal Duras.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, kvalita vody, voda v koupalištích, rybníky, bolevecké rybníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v koupalištích v Plzeňském kraji je místy lepší než na začátku prázdnin  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.