Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

V Plzeňském kraji podaly zatím kandidátku pro krajské volby tři strany

Zatím tři politické strany, hnutí či volební uskupení podaly v Plzeňském kraji kandidátku pro podzimní krajské volby. Novinářům to řekla vedoucí oddělení vnitřních věcí krajského úřadu Ladislava Arnoštová. Neuvedla ale, kdo konkrétně kandidátku podal. Volební zmocněnci ještě mají čas, termín pro předložení kandidátek uplyne 16. července.

Podání kandidátky novinářům potvrdili zástupci Pirátů, SOCDEM a SPD. Jsou to všechno strany, které mají zastoupení i v současném krajském zastupitelstvu. Podle dřívějších informací je lídrem Pirátů současný hejtman Rudolf Špoták, v čele kandidátky SOCDEM je ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek, který byl v letech 2008 až 2014 krajským radním a krátce i náměstkem hejtmana pro zdravotnictví, z pozice odstoupil poté, co se stal ředitelem nemocnice. SPD má v čele kandidátky poslankyni Marii Pošarovou.

Dosavadní krajské zastupitelstvo mělo 45 členů. Po podzimních volbách se rozroste na 55 zastupitelů, protože počet obyvatel kraje k letošnímu 1. lednu přesáhl 600.000. Rozšířit by se měla rovněž krajská rada, a to ze současných devíti na 11 členů.

V minulých krajských volbách v roce 2020 podalo kandidátky 18 politických stran, hnutí a koalic. Krajský úřad jich posléze zaregistroval 16. Jednu odmítl kvůli podání čtvrt hodiny po řádném termínu, druhé nezaregistrované uskupení odvolalo volebního zmocněnce i jeho zástupce a kandidátku stáhlo. Při krajských volbách v roce 2016 kandidovalo 17 subjektů.

Volby v roce 2020 vyhrálo hnutí ANO, získalo 12 mandátů z 45. Druhá skončila ODS + TOP 09 s 11 mandáty. STAN a Piráti získali po sedmi zastupitelích, SPD a ČSSD (dnes SOCDEM) měly tři mandáty a KSČM dva. Z SPD, KSČM a ČSSD (dnes SOCDEM) během tohoto volebního období postupně odešlo pět zastupitelů, čtyři se přidali ke klubu ANO a nezávislí, jeden ke STAN. SPD, KSČM A SOCDEM mají nyní po jednom zastupiteli.

Koalici po minulých volbách utvořila ODS + TOP 09, Piráti a STAN. V únoru 2020 se ale Piráti a STAN spojili s ANO, odvolali hejtmanku a radní z ODS + TOP 09 a utvořili novou, dosud vládnoucí koalici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, podzimní volby, krajské volby, politická uskupení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji podaly zatím kandidátku pro krajské volby tři strany  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.