Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Na poli shořel kombajn za tři miliony, loni se škody při požárech v zemědělství vyšplhaly na 343 milionů

Při sklizni na poli u Líšťan na severním Plzeňsku kompletně shořel kombajn. Na místě zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky. Jen loni vyjížděli hasiči v rámci celé republiky k 1968 požárům, ke kterým došlo v zemědělském prostředí. Skoro třetina z nich připadla na červenec, kdy začínají žně.

„Na Plzni-severu započaly zně. A máme hned událost na požár kombajnu na poli při sečení obilí. Na místo vyjely jednotky ze stanice Plzeň Košutka a jednotky sboru dobrovolných hasičů z obce Všeruby a Pernarec,“ informoval mluvčí krajských hasičů Michal Holeček.

Když hasiči dorazili na místo, byl požár v plném rozsahu a pohltil celý kombajn i pole v bezprostředním okolí. „K hašení kombajnu byly nasazeny dva proudy "C", pro hašení a ochlazování okolí byl využit vysokotlak dobrovolných jednotek,“ doplnil Holeček s tím, že vyšetřovatel stanovil výši škody na tři miliony korun. Příčinou požáru se nadále zabývá.

Zemědělci by neměli podceňovat rizika

Požárům v zemědělství lze podle generálního ředitelství HZS ČR předcházet. Jen loni evidují hasiči 1968 požárů, které vznikly v zemědělství. Dva lidé při nich zemřeli a celkové škody dosáhly na bezmála 343 milionů korun. Mezi nejčastější příčiny patří kromě sucha i lidská nedbalost.

Krajští hasiči zároveň připravili metodickou pomůcku pro období žňových prací. 

„Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy zralou úrodu zapálí jiskra, kterou způsobí kamínek nebo jiný předmět, který se do techniky dostane. Takové jiskry také mohou zažehnout výbušnou směs, která vzniká smísením obilného prachu se vzduchem. Stroje musejí být vybavené hasicími přístroji,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Klára Ochmanová. Právě škrtnutí lišty kombajnu o kámen jsou také velmi časté příčiny následných požárů. „Stroje se pohybují v rizikovém prostředí a je proto nezbytné je udržovat čisté a v řádném technickém stavu. Na výfucích pracovních strojů by vždy měly být lapače jisker,“ zdůrazňuje Ochmanová.

Hasiči ale upozorňují i na vhodné skladování plodin, aby nedošlo k jejich samovznícení. Mezi nejrizikovější patří seno, oves, luštěniny, sláma nebo len. „Nebezpečí hrozí hlavně pokud jsou materiály naskladněné nerovnoměrně a ve velkém objemu. Důležitým faktorem je také vlhkost. Čím vlhčí píce je, tím vyšší je riziko požáru. Naskladněné materiály, které mají vyšší vlhkost než 16 procent, je proto třeba pravidelně fyzicky zkontrolovat, jak vizuálně, tak z hlediska zápachu, a měřit jejich teplotu, která by neměla stoupnout nad 65 °C. Pokud se to stane, je třeba okamžitě jednat a zavolat hasiče,“ varuje mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky požár pole, požár zemědělské techniky, požár kombajnu, škody na polích, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Mlieko

kdyby každy rok vyjižděli z kombajnama na pole i dobrovolni hasiči tak by takovym škodam nedochazelo . pač než oni k mistu dojedou tak stroj totalně schoři na kostru a nic stoho nezbide jen oči pro plač :(

Čtvrtek, 11. července 2024, 08:04Odpovědět

Na poli shořel kombajn za tři miliony, loni se škody při požárech v zemědělství vyšplhaly na 343 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.