Počasí dnes19 °C, zítra25 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Plzeňské zoo se jako první v Česku podařilo odchovat mláďata kriticky ohrožené krajty kýlnaté

Zoo Plzeň se může pyšnit řadou teraristických úspěchů, jedním z dalších je odchov krajty kýlnaté. Jedná se dokonce o prvoodchov v rámci českých i slovenských zahrad! Tento plaz pochází z Austrálie a žije v tropických lesích. V dospělosti dorůstá délky až dvou metrů a váží necelý kilogram.

„Po 61 dní inkubace se v Akva Tera vylíhlo 11 mláďat kriticky ohrožených krajt kýlnatých. Jedná se o stromový druh hada, který žije především v suchých, opadavých lesích severozápadní Austrálie,“ informoval kurátor plazů Ondřej Trávníček.

Všech jedenáct malých krajt je nyní v zázemí a začínají přijímat potravu. „O jejich umístění do expozice vás budeme informovat. Jedná se o prvoodchov v českých a slovenských zoologických zahradách,“ dodal Trávníček.

Naprostým unikátem se pyšní plzeňská zoo, jediná na světě chová vzácnou zmiji s pavoukem na ocasu

Teraristé z plzeňské zoologické zahrady nemají v tuzemsku konkurenci. Důkazem je řada vzácných plazů, které jinde neuvidíte. Dalším do sbírky je zmije s pavoučím výrůstkem na ocasu, podle něhož dostala i své jméno – zmije pavoučí. Tento plaz má...

O tomto druhu se ví poměrně málo informací. Přírodovědci ho totiž objevili až v roce 1981 a do roku 2007 našli jen deset exemplářů. Pro zahrady jde o extrémně vzácné chovance. Mláďata tak představují obrovský úspěch. Krajta kýlnatá dorůstá v dospělosti délky až ke dvěma metrům a váží 0,7 kilogramu. Do jejich jídelníčku patří ptáci, menší savci a žáby.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, plzeňská zoo, zoologická zahrada, krajta kýlnatá, Akva Tera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské zoo se jako první v Česku podařilo odchovat mláďata kriticky ohrožené krajty kýlnaté  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.