Počasí dnes30 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Památkově chráněný měšťanský dům ze 16. století prošel rekonstrukcí, pomoci musela specializovaná firma

Renesanční dům na náměstí Republiky 12 v Plzni prošel rekonstrukcí. Objekt, který je v majetku města, má novou fasádu a opravená okna. Akce vyšla na 5,7 milionu korun, přičemž 400 tisíc pokryla dotace ministerstva kultury. Oprava trvala od loňského září do konce června. Během prací se ale vyskytly lehké komplikace.

„Rekonstrukce fasády byla navržena na základě architektonické soutěže. Původní fasádu cenného původně renesančního domu bylo nutno odborně odstranit, očistit a poté se fasáda opět po jednotlivých vrstvách nanesla. Její barvu architekt vybíral ve spolupráci s památkáři. Okna pak byla zbavena starých nátěrů, opětovně zatmelena a vyspravena a následně ošetřena ochranným nátěrem,“ popsala Světlana Budková (STAN), radní pro oblast bytovou včetně dostupného a sociálního bydlení.

Plzeňská radnice se stala národní kulturní památkou, na seznam se dostala i Křižíkova tramvaj z roku 1899

Renesanční klenot v podobě plzeňské radnice na náměstí Republiky se stal národní kulturní památkou. Objekt byl postaven podle plánů italského stavitele Giovanniho de Statia v letech 1554 až 1559 a šlo o jednu z prvních renesančních radnic v...

V průběhu prací se ale zjistilo, že zdobné prvky jsou v horší stavu, než se předpokládalo. Na místo proto přijel restaurátor a provedl průzkum. Z toho vyplynulo, že je potřeba přizvat specializovanou firmu. „Veškeré práce na budově byly prováděny pod dohledem architekta, magistrátního odboru památkové péče a Národního památkového ústavu,“ dodala radní.

Měšťanský dům je také známý jako dům Scriboniovský, Valdštejnský nebo Evropský a je od roku 1963 zapsán na seznamu nemovitých kulturních památek. V současnosti se v domě nachází antikvariát, oddělení zahraničních knihoven Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje a Francouzská aliance.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky obnova památek, oprava památek, měšťanský dům, Scriboniovský dům, Valdštejnský dům, renesanční dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkově chráněný měšťanský dům ze 16. století prošel rekonstrukcí, pomoci musela specializovaná firma  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.