Počasí dnes25 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Přívalové deště opět vyplavily obec na Domažlicku, znovu pod vodou je i dům s pečovatelskou službou

, aktualizováno 27. června 2024, 19:47

Prudké přívalové deště od dnešního odpoledne zaměstnávají hasiče v Plzeňském kraji. Voda se dostala do několika obcí, v nichž zaplavila sklepy. Blížejov na Domažlicku je vyplavený letos už poněkolikáté. Dnes je situace ještě o něco horší než v druhé polovině května, kdy tam ulice zaplavila voda s bahnem spláchnutým z okolních polí, řekl řídící důstojník krajských hasičů. Vodu ve sklepích mají také lidé v dalších obcích, například v Oseku a v Hrádku na Rokycansku či Rokycanech.

„Obec je uzavřená, voda je stále na silnicích. Budeme ji čerpat," popsal situaci důstojník hasičů situaci v Blížejově. Podle místostarosty Jiřího Císaře se obec potýká s následky prudkého deště opakovaně. „Poprvé to bylo 22. května, pak na začátku června a teď zase. Situaci ještě přesně nemám zmonitorovanou, ale tentokrát je to nejhorší," řekl .

V Blížejově se po deštích také zastavil provoz na železnici, kudy jezdí i mezinárodní vlaky do Německa. Voda tam po deštích ve stanici zaplavila trať, informoval mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Náhradní dopravu podle Českých drah zajišťují autobusy.

Do několika sklepů se voda dostala po prudkém dešti také například v Oseku u Rokycan. „Byl to asi tak hodinu a půl dlouhý strašně prudký déšť. Na silnicích tekla voda, kanalizace ji nepobírala. Lidé to mají ve sklepech, někde to asi zasáhlo i obytné části," řekl starosta Jaroslav Peroutka.

Několik výjezdů mají také hasiči v nedalekém Hrádku u Rokycan. „Měli jsme nějaké čerpání vody, spadlý strom, čeká nás ještě čerpání v kulturním domě," řekl velitel místních hasičů Václav Bufka.

Podle aktuálních dat Českého hydrometeorologického ústavu spadlo dnes nejvíce srážek v kraji v Rokycanech - za jednu hodinu tam napršelo přes 59 milimetrů. V Čachrově a na Špičáku na Šumavě napršelo během jedné hodiny kolem 20 milimetrů, silné srážky byly také v Tachově a ve Stříbře, kde rovněž spadlo během hodiny kolem 20 milimetrů deště.

Hasiči v kraji ukončili přes 90 zásahů z kategorie technické pomoci. Podle aktualizované statistiky k 18:50 čerpali vodu v 47 případech, sedmnáctkrát odstraňovali popadané nebo vyvrácené stromy a v 18 případech odstraňovali nebezpečné stavy, což obnáší mimo jiné uvolňování propustků a podobně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Robert Košacký, Wendy Radošická, Václav Pejsar

Štítky přívalové deště, bleskové povodně, záplavy, zatopené sklepy, vytopený dům, Blížejov, Osek u Rokycan, Hrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívalové deště opět vyplavily obec na Domažlicku, znovu pod vodou je i dům s pečovatelskou službou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.