Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Letos to snad bude bez vyrážky. Jezírko, které loni zamořili vodní paraziti, hlásí skvělé podmínky ke koupání

Vynikající voda vhodná ke koupání. Tak dopadly rozbory vody z jezírka v oblíbeném Škodalandu v Plzni. Ještě před napuštěním prošlo důkladným čištěním, aby se předešlo problémům z loňska, kdy tam odborníci odhalili výskyt vodních parazitů způsobujících svědivou vyrážku. Obvod ale apeluje na návštěvníky, aby nekrmili kachny v areálu. Právě vodní ptáci totiž přenáší larvy motolic neboli cerkárie.

„Jezírko v Multifunkčním areálu Škodaland je od neděle otevřené pro veřejnost. Obdrželi jsme rozbory vody, které vyšly na výbornou,“ informoval centrální obvod na svých sociálních sítích. Sezona na jezírku v loňském roce předčasně skončila kvůli výskytu larev ptačích motolic, které se z vodních ptáků přenáší na plže. Potápěči jich ze dna sebrali stovky. Jezírko funguje jako biotop, takže zásah například nachlórováním nepřipadal v úvahu, protože by zničil celý systém filtrace vody. Dále správci vodu vypustili a dno důkladně vyčistili.

„Stále platí zákaz krmení kachen v areálu, které stály v minulosti za problémy s vodou. Jedná se o biotop, voda v jezírku je upravovaná díky několikanásobné biologické filtraci,“ upozorňuje obvod. Jezírko má otevřeno ve všední dny od 12:00 do 19:00, o víkendech od 10:00 do 20:00. Děti do šesti let mají vstup zdarma, stejně jako senioři nad 65 let a držitelé průkazu ZTP. Dospělí zaplatí 80 korun, děti od šesti do dvanácti let polovic.

Cerkáriová dermatitida je vyrážka svědivých pupínků, které se vytvoří, když pokožku napadnou takzvané cerkárie. Jsou to asi půl milimetru až milimetr dlouhé tenké larvičky, které v sobě nedobrovolně odchovávají vodní plži. Cerkárie je jedno z vývojových stádií ptačích motolic. Dospělé motolice žijí v kachnách, kde produkují spoustu vajíček. Ta ve vodě prasknou a mikroskopická larvička napadne vodního plže. Do toho se zavrtá a v něm se i dále pomnožuje. Kromě svědivých pupínků lidem už žádné zdravotní riziko nehrozí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková

Štítky Škodaland, jezírko, přírodní biotop, vodní paraziti, cerkárie, vyrážka, voda vhodná ke koupání, koupací sezona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos to snad bude bez vyrážky. Jezírko, které loni zamořili vodní paraziti, hlásí skvělé podmínky ke koupání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.