Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Na sokolském sletu v Plzni vystoupí 1200 cvičenců, účast na sletech stoupá

Kolem 1200 cvičenců se představí v sobotu 15. června na krajském sokolském sletu v Plzni. Předvedou všech 12 sletových skladeb, které sokolové po celé republice nacvičují pro celostátní XVII. všesokolský slet, řekl náčelník sokolské župy Plzeňské Pavel Strejček. Do Prahy má na všesokolský slet, konaný od 30. června do 5. července, přijet až 20 000 cvičenců.

„Počet cvičenců roste, to nás těší. Na minulém krajském sletu jsme měli 980 cvičenců, letos jich bude 1200. Na prvním sletu v roce 1994 cvičilo v Plzni kolem 800 lidí," řekl Pavel Strejček. Těší ho, že přibývají hlavně nejmenší děti, žáci a dorost. Početné jsou ale i skupiny seniorů či žen. „Choreografie s hudbu lidi láká, před sletem je vždy větší nápor," poznamenal.

V Plzeňském kraji je v různých oddílech celkem na 10.000 sokolů, z toho 5800 v plzeňské župě. V pořádající plzeňské župě nacvičuje na slet 468 cvičenců. Krajský slet v Plzni ale přijedou podpořit také cvičenci z dalších dvou žup Plzeňského kraje - Šumavské a Rokycanovy. Přijedou ale také sokolové z Karlovarského, Jihočeského a Středočeského kraje a z Prahy. „Společně prožijeme příjemné odpoledne a pohybem s hudbou oslavíme tuto mimořádnou událost. Těší se na všichni cvičenci, cvičitelé a celý organizační štáb," uvedl Strejček.

Krajský slet začne v sobotu v 16:00 slavnostním zahájením, vztyčením vlajek a příchodem praporů a krojů. Na stadionu TJ Sokol Plzeň Letná uvidí diváci, kterých se očekává kolem 800, sestavy mužů v trojpatrových pyramidách, tři skladby žen, školáky i cvičení nejmenších dětí nebo seniorů. „Předvedou se cvičenci od tří let, máme i starší 85 let," uvedl Strejček. Nejpočetněji zastoupenou skladbou bude skladba žen s deštníky nazvaná Babí léto, kterou předvede 160 žen. Seniorů se předvede víc než 80, stejně tak jako mužů.

Podle starosty České obce sokolské Martina Chlumského jsou regionální slety velmi důležité. Propagují sokolské župy v místě jejich působení a upevňují jejich pozice v rámci kraje. „Sokol se dostane do povědomí veřejnosti a osloví nové zájemce o sportovní a kulturní činnost. Návštěvníci zažijí společně s námi atmosféru, která se opakuje jednou za šest let," shrnul Chlumský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká obec sokolská

Štítky sokolský slet, Česká obec sokolská, cvičenci, všesokolský slet, sokolská župa Plzeňská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sokolském sletu v Plzni vystoupí 1200 cvičenců, účast na sletech stoupá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.