Počasí dnes33 °C, zítra28 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Netradiční PechaKucha Night zavede návštěvníky do jindy nepřístupných zákoutí plzeňské teplárny

Plzeňská PechaKucha je jiná. Nabízí nejen setkání s umělci a designéry, ale i nahlédnutí do jindy nepřístupných míst. Tentokrát to bude plzeňská teplárna. Akce pod širým nebem se uskuteční v pátek 21. června. Jedinečné industriální prostředí nabídne například audiovizuální podívanou od umělce Ondřeje Ševčíka. Na přednášku dorazí i světově oceňovaný designér Jiří Krejčiřík nebo architekt Ondřej Císler, který je mimo jiné autorem slavných kašen na náměstí Republiky. PechaKucha Night toho ale ukáže mnohem víc!

„Plzeň má pozoruhodnou historii a nabízí mnoho zajímavých míst. Díky PechaKucha Night se tato místa podařilo dostat do povědomí veřejnosti, navíc za účasti osobností, které jsou pro nás všechny inspirací," uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Po delší době se PechaKucha Night v Plzni uskuteční pod širým nebem, konkrétně v prostoru plzeňské teplárny.

„Bylo to velmi složité domluvit, zejména kvůli bezpečnosti. Teplárna je krásný prostor. Celý objekt bude nasvícený a veřejnost se dostane do areálu, který je jim jinak nepřístupný. Ze střechy je vidět na celou Plzeň. Je to tam opravdu nádherný,“ pochvaluje si Jakub Mareš, zakladatel spolku K světu, který akci pořádá.

Dorazí i přední český designér Jiří Krejčiřík

Pozvali jsme skvělého audiovizuálního umělce Ondru Ševčíka. Říkali jsme si, že uděláme takový kontrast, aby u toho hrubého industriálu bylo něco jemnějšího. Dlouho jsme chtěli pozvat Jirku Krejčiříka, který patří ve světě mezi velmi uznávané designéry a má plzeňskou stopu, jelikož tady studoval. Aktuálně si ho jako předního designéra vybrala značka Ton, což je obrovská pocta. Je to značka se stoletou tradicí. Pravidelně vystavuje v Miláně. Dělá toho hrozně moc. Luxusní nábytek, autorská křesla i průmyslovou výrobu. Z jeho účasti mám obrovskou radost,“ láká na akci Mareš.

Kromě přednášek si hosté užijí také koncert kapely Celebration. „Začínáme ve 20:20, konec bude do 23:00. Účastníky čeká zhruba deset přednášek, bude tam hudba i bar. Cílem je poznat prostor z trochu jiné perspektivy a za jiných okolností, než tak, že se tam vyrábí teplo pro Plzeň,“ dodal Mareš. Vstupenky vyjdou na 200 korun a jsou k zakoupení prostřednictvím portálu goout. Kvůli bezpečnosti je kapacita areálu omezena na maximálně 500 osob.

Plzeňská PechaKucha má řadu prvenství

V nejlepším se má skončit, říkají organizátoři projektu, kteří se po 12 letech rozhodli tuto sérii ukončit. PechaKucha v teplárně proto bude jednou z posledních. Po celou dobu konání je jedním z jejích partnerů město Plzeň.

„Byli jsme netradiční Pecha. Jako jediní máme své vlastní logo. Jako první jsme začali zvát i jiné lidi než umělce a designéry. Měli jsme tu například cestovatele. Bereme lidi, kteří jsou dobří v hudbě nebo ve sportu. Taky jsme si řekli, že bychom chtěli akci využít k objevování města, takže otevíráme jindy nepřístupné prostory. Dříve jsme byli trošku megalomani a na náplavce proběhla akce, která měla druhou největší účast ze všech světových Pecha Kucha akcí,“ vyjmenovává Mareš nemalé úspěchy. 

Původní myšlenka večerů PechaKucha vznikla v Tokiu. Jedná se o výjimečnou příležitost pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků a technikú a vzájemnou výměnu zkušeností a informací o novinkách v oboru. První setkání se konalo v únoru 2003 v Tokiu, o čtyři roky později se akce uskutečnila v Praze. Japonsko-anglický název v překladu znamená noc povídání či tlachů.

„Když jsme s PechaKucha Night v Plzni začínali, slíbili jsme si, že formát posuneme ještě o kousek dál a každou Pechu uspořádáme někde jinde. To se nám, myslím, za těch 12 let podařilo hned několikrát. Před sebou máme posledních šest míst, teplárna je sedmá od konce, a určitě se mají návštěvníci na co těšit. Místa chceme odkrývat postupně,“ dodal Jakub Mareš.

Ohodnoť článek

Foto PechaKucha Night Plzeň

Štítky PechaKucha Night, kultura, přednášky, K Světu, industriální prostředí, plzeňská teplárna, umění a designe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netradiční PechaKucha Night zavede návštěvníky do jindy nepřístupných zákoutí plzeňské teplárny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.