Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Kraj vybuduje takzvané centrum bezpečí, bude vypadat jako malé městečko s dopravním hřištěm

Plzeňský kraj spolu s Plzní chce vybudovat bezpečnostně vzdělávací centrum. Sloužit by mělo dětem i dospělým. Záchranáři, hasiči i policisté je budou školit v prevenci při mimořádných událostech. Záměr už schválilo krajské zastupitelstvo. V praxi by takové centrum mělo vypadat podobně jako Svět záchranářů v Karlových Varech. Chybět tam nebude dopravní hřiště i trenažér rizik ve výškách a hloubkách. Hejtmanství odhaduje náklady na 150 až 200 milionů korun.

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo projektový záměr bezpečnostně vzdělávacího centra. Nadále bude probíhat příprava projektu a hledání vhodné lokality. Rozhodnutí zastupitelů předcházelo uzavření dvou memorand. První stvrzuje spolupráci s městem Plzní a druhé se složkami IZS včetně Armády ČR.

„Naším cílem je vytvořit prostředí pro efektivní a systematickou spolupráci záchranářů, pedagogů a organizované veřejnosti v areálu, který by umožňoval realizaci specificky zaměřených vzdělávacích programů s cílem připravit hlavně mladou generaci na řešení možných rizikových situací a naučit je nejen se chránit ale jim i předcházet,“ vysvětluje hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Upozornil také, že takzvané “centrum bezpečí“ již funguje třeba v Karlových Varech pod názvem Svět záchranářů.

Do projektu by se časem měla zapojit i městská policie nebo horská služba. Areál by měl svou podobou a infrastrukturou připomínat malé město. „Obsahovat má síť silnic a chodníků, která je obklopena jednotlivými cvičnými objekty. Centrální budova má sloužit jako administrativní zázemí, recepce, sociální zázemí a přednáškové sály. Cvičné objekty pak nabídnou zázemí pro praktickou přípravu v rámci prevence rizik,“ upřesnila mluvčí kraje Helena Frintová.

Jednotlivé objekty budou zastupovat nemocnici, policie nebo hasičskou stranici. Vše ještě doplní jedovatá zeleň a celý areál propojí centrální komunikace pro snadný příjezd záchranářské techniky. „Předpokládaný rozpočet na vybudování bezpečnostně vzdělávacího centra představuje 150 až 200 milionů korun, odhadované náklady na zpracování projektové dokumentace zhruba pět milionů a roční náklady na provoz 6,5 milionu korun,“ upřesnil hejtman. Centrum jako takové by pak mohlo vzniknout během dvou let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Svět záchranářů

Štítky Centrum bezpečí, vzdělávací centrum, bezpečnost ve městě, kurz první pomoci, mimořádné události, memorandum o spolupráci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vybuduje takzvané centrum bezpečí, bude vypadat jako malé městečko s dopravním hřištěm  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.