Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Referendum o zrušení novoročního ohňostroje a zákazu pyrotechniky je neplatné

Spolu s volbami do Evropského parlamentu se v Dobřanech na jižním Plzeňsku konalo také referendum. Lidé rozhodovali o tom, jestli chtějí novoroční ohňostroj a vyjádřit se mohli i k celoplošnému zákazu pyrotechniky. Aby bylo referendum platné, musí se ho účastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů. To se ale v Dobřanech nestalo, hlasování tudíž není závazné.

V referendu lidé vyjadřovali ke dvěma otázkám. „1) Souhlasíte s tím, aby město Dobřany pořádalo novoroční ohňostroj? 2) Souhlasíte se zákazem celoplošného používání zábavné pyrotechniky na území města Dobřany a části obce Šlovice a Vodní Újezd s výjimkou 1.1. a 31.12?“

Aby bylo referendum platné, musí se ho podle zákona účastnit aspoň 35 procent zapsaných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

Pět okrskových komisí eviduje 4 851 oprávněných osob, které se mohly vyjadřovat v referendu. Toho se ale nakonec účastnilo 1 241 voličů. Referendum je tudíž neplatné. Z výsledků může přesto radnice čerpat užitečné informace. Pro zachování novoročního ohňostroje, které město pořádá, hlasovala mírná většina. Naopak otázka o zákazu pyrotechniky měla přesvědčivější výsledek. Pro zákaz bylo 812 občanů, proti jich bylo 366. K referendu se vedení města uchýlilo na základě debat obyvatel na sociálních sítích. Oslavy příchodu nového roku totiž místní velmi rozděluje.

To třeba v Plzni už v loňském roce přistoupily obvody k šetrnější formě ohňostrojů, jsou takzvaně tiché. Na rozdíl od klasického hlučného ohňostroje světlice u tichého ohňostroje vydávají zvuk pouze při samotném odpálení, při explozi na obloze už ale žádný hluk nevytváří. Vedení města se také zabývá úpravou vyhlášky, která by řešila širší regulativ například v centru města nebo v přírodních lokalitách. „Její přesné obrysy budou známy po právních analýzách,“ uvedla již dříve mluvčí plzeňského magistrátu Barbora Hájková.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky ohňostroje, regulace pyrotechniky, zábavní pyrotechnika, novoroční ohňostroj, referendum, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o zrušení novoročního ohňostroje a zákazu pyrotechniky je neplatné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.