Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Držte nám palce s odchovem lemura korunkatého, vzkázala plzeňská zoo. Loni mládě po pár dnech uhynulo

Se zatajeným dechem pozorují chovatelé v plzeňské zoologické zahradě samici lemura korunkatého a její novorozené mládě. Pro samičku Aji je to už druhý potomek, ten první po třech dnech uhynul. Tentokrát nenechali ošetřovatelé nic náhodě. Uzavřeli pavilon a dopřáli lemuří mámě klid. Vše zatím vypadá velmi nadějně. Lemury korunkaté chovají v Plzni jako jediní v republice.

„Držte palce s odchovem lemura korunkatého,“ vzkázala svým fanouškům Zoo Plzeň na svých sociálních sítích. Během noci se jim tam narodilo vytoužené mládě. „Jedná se o druhé narozené mládě samice Aji. V roce 2023 se narodilo mládě, které po třech dnech uhynulo. Letos jsme proto přistoupili k oddělení samce a uzavření pavilonu během prvních dní po porodu,“ popsala chovatelka Kristýna Rothová.

Zoo Plzeň má jednu z nejbohatších kolekci lemurů v Česku. Z rodu Eulemur tam žije lemur hnědý, běločelý, rudočelý, rudobřichý, tmavý, korunkatý a límcový, dále lemuři kata a rákosoví, dva druhy lemurů vari a tři druhy z čeledi makiovitých.

Oba rodiče už jsou opět spolu pohromadě a pavilon Madagaskar je pro návštěvníky opět přístupný. „Zatím nejsou patrné žádné problémy, mládě je pravidelně viděno při kojení a samice o něj vzorně pečuje. Všichni doufáme, že je vše na nejlepší cestě k prvnímu odchovanému mláděti korunkatého lemura v Plzni. Při návštěvě expozice ještě prosíme o klid,“ zdůraznil Rothová.

Lemur korunkatý žije výhradně na severu Madagaskaru, kde obývají čtyři chráněné oblasti, které dříve tvořily souvislý pás porostů. V dospělosti je velký zhruba jako domácí kočka a váží až dvě kila. Jako jiné druhy lemurů má také tento dlouhý ocas, který může měřit až 45 centimetrů. Své jméno dostal podle charakteristického oranžového zbarvení na hlavě připomínajícího korunku. Rád si pochutnává na ovoci, semenech a nepohrdne ani drobným hmyzem. V zajetí se může dožít až 35 let. Lemur korunkatý se považuje za ohrožený druh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kristýna Rothová, Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, lemur, lemur korunkatý, chovatelský úspěch, mláďata v zoo, přírůstky, pavilon Madagaskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Držte nám palce s odchovem lemura korunkatého, vzkázala plzeňská zoo. Loni mládě po pár dnech uhynulo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.