Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nájemcům nebytových prostor i městských bytů Plzeň pomůže s placením nájemného

Až o 90 dnů později mohou zaplatit nájem podnikatelé i neziskové organizace, které mají pronajaté městské nebytové prostory. S ohledem na nouzový stav v České republice vyhlášený kvůli šíření onemocnění covid-19 to schválila Rada města Plzně.

Radní se také shodli na tom, že počínaje obdobím od března město nebude ukončovat ani vypovídat nájemní smlouvy z důvodu pozdních úhrad jednotlivých plateb nájemného ani účtovat úroky z prodlení.

„Tímto krokem dáváme jistotu všem našim nájemníkům, že se nedostanou do prodlení se splatností nájemného a nebudou nuceni z tohoto důvodu nebytové prostory opouštět. Následně je třeba vyčkat, jak dlouho krize potrvá, jak dlouhá a omezující budou opatření vlády, a k jakým subvenčním krokům následně stát přistoupí,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS). 

Město bude nejdříve reagovat na kroky a opatření vlády, až poté bude situaci dále řešit. „Opatření, která následně můžeme poskytnout, jsou splátkové kalendáře, sleva na nájemném, jeho dočasné snížení, odpuštění poplatku a úroku z prodlení a časově omezené odpuštění nájemného,“ vysvětlil Šlouf. 

Nebytovými prostory se v tomto případě rozumí prostory sloužící k podnikání nebo pronajaté neziskovým organizacím. Nejde o pronájmy reklamních zařízení, garáží, parkovacích stání, střech, pozemků, fasád či společných prostor v domech.

Radní doplnil, že město bude obdobně posuzovat i situaci nájemců v městských bytech, kdy se bude opět citlivě zvažovat ukončování nájmu s ohledem na současnou situaci a upřednostňovat individuální řešení uzavíráním splátkových kalendářů na dluhy na nájemném, odpouštění úroků z prodlení při opožděných platbách nájemného. „Rozhodně není naším cílem mít ze současných nájemců bytů bezdomovce a vlastnit nebytové prostory zející prázdnotou,“ dodal radní.

„Město Plzeň situaci monitoruje, bude se snažit zaměstnavatelům a živnostníkům nabídnout další úlevy a kompenzace tak, aby nedošlo k jejich trvalému uzavření a prudkému nárůstu regionální nezaměstnanosti. Snažíme se situaci řešit tak, aby malé firmy a živnostníci nemuseli opouštět městské nebytové prostory,“ vysvětlil radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola (ANO).

Proto Plzeň dále také poskytne těm, kteří byli nuceni zavřít obchody a pokud to neudělá stát, slevu 100 procent na nájemném. Jde o odpuštění nájmu po dobu trvání nouzového opatření. Následně město upraví výši nájmu po dobu tří měsíců na 50 procent původní částky. „Těm, kteří mohli a měli otevřeno, ale měli sníženou poptávku, bude po dobu opatření, tedy pokud to neudělá stát, přiznána sleva ve výši 50 procent a následně upravena výše nájemného po dobu 3 měsíců na 75 procent,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Stejnou metodiku budou postupovat i příspěvkové organizace zřizované městem, které mají podnájemní smlouvy s dalšími subjekty.

Podobnou pomoc by uvítli i podnikatelé, kteří mají své nebytové prostory pronajaté od soukromých subjektů. U nich ovšem s takovým nápadem ve většině případů nemají šanci pochodit. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky magistrát, nájem, podnikatelé, nájemné, David Šlouf, Vlastimil Gola, Plzeň, Česko, úrok, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemcům nebytových prostor i městských bytů Plzeň pomůže s placením nájemného  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.