Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Vysoce nakažlivé příušnice se nejrychleji šíří v Plzeňském kraji, očkování proti nim je přitom povinné

Téměř celým Českem se šíří onemocnění, proti kterým se běžně očkuje. U příušnic je situace dlouhodobě nejhorší v Plzeňském kraji. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se od ledna do konce dubna objevilo onemocnění u 411 osob, přičemž 344 z nich je z Plzeňského kraje. Onemocnění postihuje zejména středoškoláky a dospělé do 25 let. V některých případech se mohou objevit komplikace, které mohou u mladých mužů vést až k neplodnosti.

Jen za letošní duben eviduje SZÚ 88 nemocných s příušnicemi, z toho 72 případů je z Plzeňského kraje. A podobně vypadají statistiky i za předchozí měsíce. Drtivá většina případů je vždy v plzeňském regionu. Nejhorší to zatím bylo v únoru, kdy se s příušnicemi léčilo 136, celkem 119 jich opět bylo z Plzeňského kraje.

Proti nemoci se v Česku od roku 1987 povinně očkuje. Jde o kombinovanou vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. První dávka se dává nejdříve dětem 13 měsíců po narození, druhá v šesti letech. V dospělosti je možné se nechat přeočkovat jednou dávkou.

Proočkovanost populace ale za posledních roky prudce klesla. Onemocnění postihuje převážně děti, výjimečně i dospělé. Nejprve se mohou vyskytnout až pět dní trvající příznaky jako je horečka, bolest hlavy, kloubů a svalů. Po několika dnech se přidává i napětí v oblasti příušních slinných žláz. Postupně dochází ke vzniku bolestivého otoku a k bolestem ucha.

„Infekce v dětském věku většinou proběhne bez dalších komplikací, ve vyšším věku se častěji objevují komplikace jako je zánět slinivky břišní, zánět pohlavních žláz, tedy vaječníků a varlat,“ uvádí SZÚ. Největším strašákem je pak hrozba neplodnosti, zvláště u chlapců po pubertě.

„Následkem onemocnění může být i trvalá, většinou jednostranná, hluchota. Infekce těhotné ženy může vést k potracení plodu,“ doplňuje SZÚ. Inkubační doba onemocnění trvá obvykle 16 až 18 dní. Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří vzdušnou cestou. S nemocným tak stačí mluvit nebo být v jeho blízkosti, když si například kýchne nebo zakašle. K přenosu může docházet i kontaktem s kontaminovanými předměty.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikimedia Commons | Zdroj Státní zdravotní ústav

Štítky příušnice, Státní zdravotní ústav. SZÚ, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoce nakažlivé příušnice se nejrychleji šíří v Plzeňském kraji, očkování proti nim je přitom povinné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.