Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Významné kulturní a umělecké projekty můžou získat grant rovnou na čtyři roky

Jistotu financování na čtyři roky nyní mohou mít významné umělecké a kulturní projekty ve třetím plzeňském obvodu. Ten chce tímto způsobem podpořit špičkové akce z oblasti performativního a audiovizuálního umění, které na jeho území přispívají k rozvoji kulturního života.

Čtyřletý dotační program v oblasti kultury je možné získat na léta 2025 až 2028. „Tato neinvestiční dotace je určena pro významné, pravidelně se opakující umělecké a kulturní projekty, které byly v minulosti na územní třetího městského obvodu již realizované. Zároveň se musí jednat o akce, které trvají minimálně čtyři dny v kuse,“ popisuje místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek (TOP09).

O grant mohou žádat nestátní neziskové organizace, tedy spolky a obecně prospěšné společnosti, anebo právnické osoby oprávněné k podnikání realizující projekt splňující požadavky tohoto programu na území MO Plzeň 3.

„Pořádající organizace nyní nebudou muset žádat každý rok znovu a budou mít jistotu, že svůj projekt budou moci uskutečnit i v dalších letech. Plánování významných kulturních projektů je často specifické v tom, že umělce je potřeba oslovit minimálně dva roky dopřed. Pokud žadatelé o dotaci v klasickém ročním programu neuspějí, nebo je jim dotace krácena, je to velký problém a vystavují se tak společně s umělci velkému tlaku a často i situaci, kdy všichni zůstanou bez práce. Čtyřletým grantem chceme tyto stresující situace organizátorům kulturních akcí pomoci snížit a dát jim jistotu ve financování, tak aby mohli zajistit maximální dramaturgickou a uměleckou hodnotu svých projektů,“ vysvětluje záměr Eva Šafránková (TOP09), zastupitelka a předsedkyně Kulturní komise MO Plzeň 3.

Minimální výše požadované dotace činí sto tisíc korun na jeden rok a částka poskytnuté dotace bude po všechny čtyři roky ve stejné výši. Maximální roční výše v jednotlivém případě je stanovena ve výši 300 tisíc korun. „Předpokládaný objem finančních prostředků alokovaných pro tento dotační program činí pět milionů 400 tisíc korun, tedy 1 350 000 Kč na jeden rok,“ dodává Ondřej Ženíšek.

Podrobné informace a úplné znění dotačního programu jsou zveřejněné od 22. května na webu třetího městského obvodu. Žádosti mohou neziskové organizace posílat od 23. června 2024 elektronicky prostřednictvím dotačního portálu poskytovatele eDotace na: www.dotace.plzen.eu až do 30. srpna 2024. O žádostech se rozhodne v prosinci letošního roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ilustrační

Štítky Plzeň, ÚMO 3, MO Plzeň 3, dotace, grant, kultura, akce, umění, Ženíšek, Šafránková, žádost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významné kulturní a umělecké projekty můžou získat grant rovnou na čtyři roky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.