Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Vodní záchranáři budou nově na Hracholuskách využívat noční vidění pro plavbu po setmění

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže (ČKK) zahájí na konci května svou každoroční službu na přehradě Hracholusky. Loni si připsali na konto bezmála 90 událostí, některé z nich probíhaly v noci. I proto budou mít v letošním roce k dispozici nové vybavení pro plavbu po setmění.

Už v pátek 31. května zahájí vodní záchranáři svou službu na Stanici první pomoci v kempu Keramika. K dispozici budou od pátku do neděle. Přes letní prázdniny budou fungovat v nepřetržitém provozu. Ve dne i v noci.

„V minulém roce zasahovali vodní záchranáři na Hracholuskách u necelých 90 událostí, které tvořily hlavně zdravotnické zásahy. Část těchto zásahů probíhala v noci, a proto budou mít v tomto roce nové vybavení v podobě “nočního vidění” pro plavbu po setmění,“ uvedl mluvčí vodních záchranářů Tomáš Kopeček.

Okolí oblíbené přehrady Hracholusky je velmi rozsáhlé a členité se spoustou lesník stezek a silniček. Přeprava po vodě je proto mnohdy rychlejší než sanitkou. „Společně s našimi výjezdovými skupinami absolvovala Vodní záchranná služba i několik velmi závažných výjezdů. Asistovala například u pacienta s těžkou dušností, u bolestí na hrudi nebo u pádu muže ze střechy v nedaleké obci. Vyslána byla v brzkých ranních hodinách také k mladému muži, který svým blízkým oznámil, že chce skončit se životem a jde se utopit. Vodní záchranáři jej skutečně našli během několika minut po pás ve vodě a podchlazeného,“ popisoval loňské zkušenosti Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Ve službě vždy budou minimálně čtyři záchranáři, kteří budou mít k dispozici i dvě záchranná plavidla a osobní zásahový automobil. Vodní záchranáři také přijímají výzvy z Aplikace Záchranka.  

„Vodní záchranná služba ČČK funguje v režimu First Responder ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. Služba může být aktivována také přes operační střediska Hasičského záchranného sboru nebo Policie České republiky. Pro řešení neakutních stavů a technickou pomoc mohou návštěvníci využít výjezdové telefonní číslo +420 776 499 112,“ dodal Kopeček.

Ohodnoť článek

Foto Vodní záchranná služba Českého červeného kříže

Štítky vodní záchranná služba, přehrada Hracholusky, úrazy u vody, letní úrazy, záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní záchranáři budou nově na Hracholuskách využívat noční vidění pro plavbu po setmění  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.