Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Plzeňská filharmonie odehraje více koncertů, posluchači se mohou těšit na vystoupení v katedrále i synagoze

Více klasických koncertů i těch mimořádných má na programu v příštím roce Plzeňská filharmonie. Na unikátní atmosféru láká například na tři koncerty v katedrále sv. Bartoloměje. Dramaturgie pro sezonu 2023/2024 slibuje i netradiční hudební žánry a zvučná jména. Šéfdirigentem zůstává Chuhei Iwasaki. Zájemci se mohou těšit i na hudební workshopy pro nejmenší posluchače i seniory.

Nadcházející sezóna se vyznačuje hned třemi specifiky. Do její první poloviny se promítne probíhající Rok české hudby, který v té době půjde do svého finále. Ve druhé polovině se pak ohlédneme za obdobím, kdy se Plzeň právem honosila titulem Evropské hlavní město kultury, neboť v roce 2025 uplyne již 10 let od realizace tohoto mimořádného projektu. V roce 2025 nás čeká i další významné výročí – slavit totiž budeme 730 let od založení města Plzně,“ uvedla Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie.

Jedním z lákadel je zahajovací koncert klasické koncertní sezony, který se uskutečná 10. října v Měšťanské besedě. Zazní tam Triumfální symfonie Bedřicha Smetany nebi Rapsodie pro orchestr Taras Bulba Leoše Janáčka. Chrámová řada pak nabídne posluchačům koncerty v katedrále sv. Bartoloměje, kde zazní Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho, Zelenkova noc a Requiem Gabriela Faurého. Čtvrtý koncert zamíří do Velké synagogy, kde zahraje Prince of Denmark Air Force Band – oficiální orchestr dánského letectva pod vedením plukovníka a šéfdirigenta Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.

Multižánrová koncertní řada Crossover nabídne tři koncerty: Jazzové Vánoce, propojení cimbálové muziky s filharmonií nebo hudbu ze slavných filmů s Jamesem Bondem.

„Plzeňská filharmonie vstoupí do nové sezóny 2024/2025 velkolepě již v září, a to open air koncertem Smetanova noc – smetanová moc na nádvoří Plzeňského Prazdroje v rámci velkolepé dobové show ve stylu 19. století,“ říká radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče a předsedkyně Správní rady Plzeňské filharmonie Eliška Bartáková (ANO).

Dobová show ve stylu 19. století se bude zabývat tématem imaginárního setkání Smetany a sládka Josefa Grolla, který v roce 1842, v době Smetanových plzeňských studií, uvařil první várku plzeňského piva.

 „Je připraven kvalitní a bohatý program nejen v rámci klasických koncertních řad, ale i během mimořádných koncertů a Kruhu přátel hudby. Dětský klub Filharmoníček či Hudební dílny pro seniory nezapomíná ani na nejmladší generaci a aktivní seniory,“ dodává radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče a předsedkyně Správní rady Plzeňské filharmonie Eliška Bartáková (ANO).

Koncertní těleso s více než 70 hráči nabízí šest koncertních řad. Klasické řady Diamant a Platina mají osm a devět koncertů s cenami abonmá 2640 a 2970 korun. V minulé sezoně to bylo 2100 a 2700 korun, řada Diamant ale přidala jeden koncert. V mezižánrové řadě Crossover budou tři koncerty s abonentkou za 1800 korun. Chrámová řada se rozšíří ze tří na čtyři koncerty s abonentkou za 1320 korun, za 2200 korun lze koupit abonentku na deset koncertů komorního Kruhu přátel hudby. Dva pořady má dětská řada Duha s abonentkou za 550 korun.
Zdroj: ČTK

Ohodnoť článek

Foto Plzeňská filharmonie

Štítky Plzeňská filharmonie, koncertní řada, koncert v katedrále, koncert v synagoze, filmová hudba, workshopy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská filharmonie odehraje více koncertů, posluchači se mohou těšit na vystoupení v katedrále i synagoze  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.