Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Elegantní levhart sněžný Naschan oslavil 20. narozeniny, jde o nejstarší kočkovitou šelmu v plzeňské zoo

Nejstarší kočkovité šelmě v Zoo Plzeň je 20 let. Oslavencem je samec levharta sněžného Naschan. Do Plzně přicestoval v listopadu 2004 z berlínské zahrady a stal se spolu se svým dvojčetem Makanem prvním sněžným levhartem v historii plzeňské zoologické zahrady. Levhart sněžný čili irbis horský je na seznamu ohrožených druhů a z přírody téměř vymizel.

„Jako půlroční dorazil do nové expozice v Plzni z rodného Berlína v listopadu 2004. S družkou Jamilou se stal třikrát otcem celkem čtyř mláďat a po světě má několik vnoučat. Jedním z nich je samice Mira ze Zoo Lipsko, která již několik měsíců žije právě s Naschanem,“ prozradil mluvčí zahrady Martin Vobruba. Na jídelníčku v zoo mají králíky, drůbež a hovězí. „Nanschan je nyní nejstarší a nejdéle žijící kočkovitou šelmou v Zoo Plzeň a za poslední roky věkovým rekordmanem. Právě hranice 20 let odpovídá zhruba lidským 90 až 100 letům, vyššího věku se velké kočkovité šelmy v lidské péči dožívají, ale jen výjimečně,“ doplnil Vobruba. 

Irbis je blízký příbuzný levharta, jaguára, tygra a lva. Jde o samotářská a plachá zvířata. Vyskytují se v horách ve východní a jižní Asii, čili v Pákistánu, Číně, Indii, Nepálu a Mongolsku. Kočky s hustým šedým kožichem dokáží skočit až 15 metrů, přičemž rovnováhu udržují dlouhým ocasem. Samci dorůstají až ke dvěma metrům a vážit mohou zhruba 50 kilo.

V současné době je levhart sněžný na seznamu ohrožených druhů. Na jejich úbytcích mají velký podíl pytláci, jenž je loví pro jejich kožich nebo kosti, které využívá tradiční asijská medicína. Jako škodnou je loví také pastevci. Elegantní zvířata spatří návštěvníci plzeňské zahrady ve skalních voliérách z vyhlídky na terase u statku Lüftnerka. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky levhart sněžný, irbis horský, kočkovitá šelma, Zoo Plzeň, plzeňská zoologická zahrada, zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elegantní levhart sněžný Naschan oslavil 20. narozeniny, jde o nejstarší kočkovitou šelmu v plzeňské zoo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.