Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Útulek pečuje o pár dní stará koťata, mnohdy je tam vozí lidé z venkova s legendou, že je našli v krabici

Jarní měsíce znamenají pro zvířecí útulky vždy velký nápor, zejména co se týče koček. Právě koťátka mnohdy i zbytečně končí v podobných zařízeních. Lidé je tam nosí v domnění, že mláďata zůstala opuštěná. Ve skutečnosti šla matka možná jen na lov. Další kapitolou jsou pak nezodpovědní majitelé, kteří se jich chtějí zbavit.

„Útulek pro zvířata v nouzi má tři nové chlupaté přírůstky, které dorazily v krabici. Koťátka jsou momentálně v karanténě, kde ještě nějakou dobu zůstanou. Ošetřovatelkám se je podařilo rozkrmit a následující dny pro ně budou rozhodující. Ivánek, Adámek a Babetka vážili dohromady 375 gramů. Nebyli ani týden staří a stále mají zalepená očka,“ popisují plzeňští městští strážníci jeden z mnoha zvířecích příběhů.

Na webových stránkách útulku je i další trojice malinkých chlupáčů. Borůvka, Kiwi a Mango byla dle popisu teprve tři dny stará koťata. Do nových domovů budou moci odejít až koncem června.

Těmto koťatům byly odhadem tři dny, zdroj: MP Plzeň

Policisté, kteří mají útulek na starosti, slýchávají mnohdy velmi podobné příběhy o koťatech, která někdo vyhodil v krabici u popelnic. Zajímavé je především to, že nálezci nejsou vůbec z Plzně. Nabízí se proto vysvětlení, že jde ve skutečnosti o majitele koček, kteří se nechtěných přírůstků takto zbavují.

„Jsme útulek pro zvířata z katastrálního území města Plzně. Máme ale vypozorované, že pokud nám někdo přiveze krabici s koťaty s tím, že je našel u Makra nebo na Rokycanské u Tesca, tak má trvalé bydliště například v Rokycanech. Máme zkušenosti, že mnohdy se jedná o majitele zvířat nebo s tím mají něco společného,“ potvrdil vedoucí plzeňského útulku Petr Kokoška.

Koťata nemusí být vždy opuštěná

Mnohdy ale lidé odvezou do útulku zdánlivě opuštěná koťata. „Lidé bohužel nechápou, že kočka chodí rodit někam do klidu a může se stát, že vrhne koťata na cizí zahradě, protože vedle jsou třeba psy. Lidi si pak myslí, že jim je někdo hodil přes plot nebo, že je matka opustila. Kočka navíc opravdu není non stop s mláďaty. Musí se taky někdy sama nažrat. Lidi si pak myslí, že je opustila. Žádná matka ale dobrovolně neopustí svá mláďata,“ upozorňuje Kokoška.

Pokud na své zahradě přeci jen nechcete cizí kočku, která se nemá k odchodu, je lepší vždy počkat, dokud mláďata neodrostou a nejsou závislá na mléku. Péče o několikadenní mláďata je pro ošetřovatele v útulku velmi náročná. Koťata musí často krmit, masírovat jim bříška a naplno se jim věnovat. Šance, že z nich pak vyrostou zdravé kočky není vždy stoprocentní.

Opuštěné kočky se daří plzeňskému útulku dobře umisťovat. Pokud nejde o zvířata, které potřebují delší léčbu, stráví tam v průměru dva měsíce. „Aktuálně jsme zhruba na polovině kapacity útulku. Sezona koťat ale ještě naplno nezačala,“ dodal vedoucí útulku s apelem na majitele koček, aby svá zvířata kastrovali a neřešili případné nechtěné narození koťat odvozem do útulku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky útulek pro zvířata v nouzi, psí útulek, koťata, nalezená koťata, kastrace koček, nezodpovědní majitelé, nalezené kočky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útulek pečuje o pár dní stará koťata, mnohdy je tam vozí lidé z venkova s legendou, že je našli v krabici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.