Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Teď snad bude vše v pořádku. Jezírko, které minulou sezonu zamořili vodní paraziti, prochází přípravou na léto

Jezírko v oblíbeném Škodalandu v Plzni prochází důkladným čištěním a přípravou na novou sezonu. Napouštění vody začne na doporučení odborníků o něco později. Hlavním důvodem je, aby se předešlo výskytu vodních parazitů. Ti lidem loni způsobili svědivou vyrážku. Cerkárie neboli larvy ptačích motolic žijí ve vodě a přenáší se z vodních ptáků a šneků.

V jezírku museli správci vypustit vodu a důkladně vyčistit stěny i dno od nečistot. „Napuštění se na doporučení odborníků uskuteční záměrně o něco později, abychom co nejvíce minimalizovali riziko výskytu cerkárií, se kterými jsme se potýkali v loňském roce,“ vysvětlil místostarosta centrálního obvodu Pavel Šrámek (Piráti).

Současně probíhají také úpravy okolí koupací plochy, díky kterým by mělo být omezené zanášení kačírku do jezírka. V něm se totiž na dně drží nečistoty a také znemožňuje běžné čištění menšími vysavači. „Sezóna by mohla být ve Škodalandu zahájena koncem května,“ uvedla mluvčí Trojky Michaela Adámková.

Cerkáriová dermatitida je dnes největším rizikem pro koupaliště s čistou vodou, aktuálně se řeší na řadě lokalit v Česku, například na koupališti Lhotka v Praze, před pár lety měl problém i Velký bolevecký rybník.

Jezírko Škodaland je provozováno jako biotop, takže zásah například nachlórováním nepřipadá v úvahu, zničil by celý systém filtrace vody. Cerkárie se v jezírku loni objevily na konci června. Vodu následně vyčistili potápěči od tisíců plžů.

Cerkáriová dermatitida je vyrážka svědivých pupínků, které se vytvoří, když pokožku napadnou takzvané cerkárie. Jsou to asi půl milimetru až milimetr dlouhé tenké larvičky, které v sobě nedobrovolně odchovávají vodní plži. Cerkárie je jedno z vývojových stádií ptačích motolic. Dospělé motolice žijí v kachnách, kde produkují spoustu vajíček. Ta ve vodě prasknou a mikroskopická larvička napadne vodního plže. Do toho se zavrtá a v něm se i dále pomnožuje.

„Když jsou larvičky v plži dostatečně velké, opustí ho a snaží se najít kachnu na hladině. Pokud ve vodě místo kachny natrefí na plavce, některé druhy motolic to omylem zkusí i na jeho kůži. Neuspějí-li hynou během 24 hodin. Pupínky na lidské kůži jsou známkou, že náš imunitní systém cerkárii zlikvidoval. Kromě svědivých pupínků už žádné zdravotní riziko nehrozí,“ vysvětlil hydrobiolog Jindřich Duras.

Ohodnoť článek

Foto Michaela Adámková

Štítky jezírko, koupací jezírko, Škodaland, přírodní biotop, cerkárie, vodní paraziti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teď snad bude vše v pořádku. Jezírko, které minulou sezonu zamořili vodní paraziti, prochází přípravou na léto  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.