Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Fontána před muzeem bude opět plná vody, město ji nechá kompletně opravit

Už několik let je kašna před Západočeským muzeem v Plzni bez vody. Osvěžit se u ní v parných vedrech bude možné nejspíš už v příštím roce. V tom letošním chce město vodotrysk kompletně opravit. Vyměnit se bude muset vše nad i pod zemí. Náklady pravděpodobně přesáhnou 10 milionů korun.

„Vodní prvek před Západočeským muzeem je bohužel už několik let v havarijním stavu. Proto už letos v květnu chceme zahájit jeho kompletní rekonstrukci," uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO) na svých sociálních sítích. „Týká se to technické části i té vnější, kterou vidí návštěvníci. Kašna je problematická již třetím rokem, kdy se obtížně udržovala v provazu. Opakovaně se nám stávalo, že čerpadla uprostřed léta vynechala provoz,“ připomněl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Kašna v roce 2016, autor: Pavel Cvrček, © CC-BY-SA 4.0

V rámci rekonstrukce bude zapotřebí vyměnit technologie jako je vnitřní kanalizace, strojní vybavení, vzduchotechnika a elektroinstalace. Opravy se zaměří i na vnější části, které jsou už na první pohled v nepříliš dobré kondici.  

„Fontánu jsme nechali prověřit odborníky a ukázalo se, že je zapotřebí kompletní rekonstrukce. Rozhodli jsme se jí nijak neměnit a nechat jí historickou tvář. Během letošní sezóny dojde na opravu a v té příští už bude fungovat. Náklady budou přes deset milionů korun, z přebytku rozpočtu uvolňujeme další čtyři miliony. Aktuálně vyhodnocujeme výběrové řízení a z toho vzejde finální částka,“ upřesnil Tolar.

Vodotrysk je v provozu od roku 1996. Kompletní rekonstrukcí prošel už v roce 2008. Během let řešili správci jen závady vzniklé běžným provozem nebo poškození od vandalů. Na Plzeňské Drbně jsme o závadě na kašně informovali naposledy v létě 2021. Tehdy ji paradoxně vyřadily z provozu silné deště. Slejváky velmi nasytily půdu, ve které byla původní kabeláž, stará více než 30 let. V důsledku toho došlo k závadě elektrického vedení. 

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky kašna, fontána, vodotrysk, rekonstrukce kašny, kašna před muzeem, Západočeské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fontána před muzeem bude opět plná vody, město ji nechá kompletně opravit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.