Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Café Semler se po krátké pauze znovu otevírá návštěvníkům Semlerovy rezidence od architekta Adolfa Loose

Po změně provozovatele opět otevírá široké veřejnosti i návštěvníkům Semlerovy rezidence stylová kavárna Café Semler. Nachází se v přízemí budovy od slavného architekta Adolfa Loose na Klatovské třídě 110 v Plzni. Noví provozovatelé slibují kromě výborné kávy menu z regionálních a sezónních surovin, a především vyhlášené vlastní domácí zákusky a dezerty.

Stylový interiér kavárny navrhli architekti Jaromír Veselák a Jan Toman, kteří se inspirovali právě architektem Adolfem Loosem, jenž kombinoval luxusní prvky s přírodními materiály a často také v interiéru použil výrazné barvy. Kavárna je zařízena v kombinaci červené a šedé barvy s přírodním obložením z dubu, ze kterého je vyroben i nábytek.

Celému prostoru kavárny dominuje svatební fotografie Adolfa Loose a jeho třetí ženy Kláry Beckové, centrem kavárny je bar obložený zbytky původních dveří z domu, které jsou poskládány ve stylu ‚patchwork‘. Stejný prvek je použit také v návštěvnickém centru na obklad pultu recepce. Dvojice zmíněných architektů stojí nejen za interiérem kavárny, ale i za aktuální podobou návštěvnických prostor v Semlerově rezidenci.

Noví provozovatelé kavárny vzešli z výběrového řízení a slibují hostům zachování kouzla prvorepublikové architektury, ale v moderním pojetí. „Chystáme nejen vynikající kávu, široký sortiment nealkoholických i alkoholických nápojů, ale také nabídku vlastních lahodných zákusků, snídaní, sladkých jídel a lehkých bistro pokrmů,“ zvou noví provozovatelé, provozní Pavel Urban a cukrářka Lucie Tischlerová Kinclová. Právě Lucie Tischlerová Kinclová má bohaté zkušenosti s výrobou domácích dezertů díky svému projektu Výjimečné dorty. Kavárna je přístupná široké veřejnosti, není tedy třeba jít na prohlídku historického interiéru.

Semlerova rezidence je plzeňskou perlou 

„Historický bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových, který byl v letech 1933–1934 vestavěn do původního bytového domu, patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Vznikl na základě konceptu Adolfa Loose z roku 1932, který do podoby projektu rozpracoval Loosův žák a  někdejší spolupracovník Heinrich Kulka," říká mluvčí Západočeské galerie v Plzni Kateřina Štulc Modrá

Velmi rozsáhlý byt nemá klasická podlaží; jeho jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly. Toto řešení, tzv. Raumplan, navazuje na Loosovo pojetí Müllerovy vily v Praze a představuje určité symbolické završení architektovy činnosti v Plzni i Čechách vůbec. Mezi lety 2012–2022 se uskutečnilo kompletní restaurování interiéru a oprava domu. Semlerovu rezidenci spravuje Západočeská galerie v Plzni.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská galerie v Plzni, Národní památkový ústav územní pracoviště v Plzni

Štítky cafe Semler, Semlerova vila, Adolf Loos, architekt Loos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Café Semler se po krátké pauze znovu otevírá návštěvníkům Semlerovy rezidence od architekta Adolfa Loose  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.