Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Původní lípu u pomníku T. G. Masaryka umořili lidé a psi močením, druhou polámal vandal, třetí snad už vydrží

Náměstí T. G. Masaryka v Plzni znovu zdobí lípa. Tentokrát ji tam zasadily děti z žákovského parlamentu a věří, že tam strom už zůstane a vydrží. První mladý stromek totiž krátce po vysazení polámal vandal. Jakmile zjistil, že videa z jeho řádění kolují po internetu, přiznal se na policii. Původní vzrostlý strom naopak nebyl v dobrém stavu, přičemž velký podíl na tom měli pejskaři i osoby, co na strom močily.

„Lípu jsme si přáli jako český národní symbol a symbolické je zde i její umístění. Bude to náš strom a budeme rádi, když poroste a bude se jí dařit,“ uvedla předsedkyně Městského žákovského parlamentu Julie Krettová. Zhruba desetiletá lípa pochází z lesní školky u Mělníka. Růst by měla dalších až 200 let. „Pevně věříme, že už nikoho nenapadne ji ničit,“ přeje si Eliška Pěnkavová z 15. ZŠ.

Ze stejné lesní školky pocházel i strom, který zástupci města a obvodu vysadili před loňskými říjnovými oslavami. O necelý měsíc později se však na mladém stromku vyřádil vandal. Na dřevinu se pověsil a zlomil ji. Policie bleskově zveřejnila záznamy z kamer a dotyčný se nakonec přišel sám udat na policii.

Úplně původní lípa rostla v těsné blízkosti památníku dlouhé roky. Strom ale už nebyl v dobrém stavu, neboť ho utrápili samotní obyvatelé města a pejskaři. Vedení obvodu proto rozhodlo o jeho odstranění. S podivem si toho nikdo zprvu nevšiml, dokud na nevábně vyhlížející pařez neupozornil na svých sociálních sítích malíř a grafik Jan Košťál.

Sousoší na náměstí T. G. Masaryka symbolizuje legionáře s puškou, vlast, mladou republiku a průmyslovou tradici Plzně (syn, matka, dcera, otec kovář). Samotný pomník toho za svou historii zažil mnoho. Už v roce 1927 byl položen základní kámen a o rok později už byl pomník slavnostně odhalen. V červnu 1940 rozhodlo gestapo o odstranění soch. Válku díla přečkala v Hospodářském dvoře města Plzně a později na zámku Zbraslav.  V roce 1945 se sochy na místo opět vrátily. Jenže pak přišel rok 1953 a u památníku se konala jedna z protivládních manifestací. Toho roku byl pomník stržen a zničen. Na znovuobnovení museli lidé počkat až do roku 1996, kdy zastupitelstvo rozhodlo o realizaci v jeho původní podobě. Slavností odhalení dokončeného sousoší proběhlo 1. června 1999.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Barbora Hájková

Štítky vandal, poškozený strom, lípa na náměstí TGM, pomník TGM, Masarykovo náměstí, národní strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Původní lípu u pomníku T. G. Masaryka umořili lidé a psi močením, druhou polámal vandal, třetí snad už vydrží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.