Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Novou ředitelku má škola, kde policie vyšetřuje případ extrémní šikany

Novou ředitelkou základní školy v Blovicích na Plzeňsku se stala Jolana Rundová. Rozhodli o tom radní města. Ve funkci nahradila Dagmar Hitkovou, odvolanou kvůli situaci se šikanou, která podle některých rodičů na škole dlouhodobě bují. Velkou vlnu emocí vyvolal pak případ v souvislosti s trýzněním třináctileté dívky ze strany několika spolužáků. Rundová školu povede do jmenování ředitele vzešlého z konkurzního řízení. Zásadní změny v pedagogickém sboru školy zatím nechystá.

„Spíš jde teď opravdu o to, aby se zklidnila situace tady na škole," řekla Jolana Rundová České televizi. Podle webu Blovic nová ředitelka jmenuje jednou ze svých zástupkyň někdejší ředitelku a zástupkyni ředitelky do roku 2021 Vendulu Kopeckou. „Zřizovatel bude novému vedení školy poskytovat další podporu v řešení této situace," uvedla radnice.

Radní města odvolali ředitelku základní školy, kde policie vyšetřuje případ extrémní šikany

Radní Blovic na Plzeňsku v pondělí odvolali ředitelku místní základní školy Dagmar Hitkovou. Reagovali tak na situaci se šikanou, zejména pak v souvislosti s trýzněním třináctileté dívky ze strany několika spolužáků. Ředitelka byla odvolána z...

Předchozí ředitelku školy odvolali blovičtí radní z funkce na začátku minulého týdne. Rozhodnutí zdůvodnili závažným porušením nebo neplněním právních povinností vyplývajících z jejích činností, úkolů a pravomocí, uvedl minulý týden starosta města Robert Zelenka (Žijeme Blovice).

Hitková s rozhodnutím rady nesouhlasí a argumentovala tím, že v médiích a na sociálních sítích se o situaci na škole šířily nepravdy, a zejména tím, že nedostala dostatek času, aby se mohla vyjádřit k závěrům inspekčních zpráv České školní inspekce (ČŠI). Ředitelka byla odvolána z funkce, nedostala ale výpověď ze zaměstnání

„Škola věděla o rizikovém kolektivu v těch třídách," řekl televizi náměstek ústředního školního inspektora ČŠI Karel Kovář. Škola podle něj měla preventivní programy rizikového chování, který ale nebyl dostatečně účinný pro tak problémový kolektiv.

Šikanou na blovické základní škole se zabývá i policie. S ohledem na to, že se vyšetřování týká dětí, neposkytuje žádné podrobnější informace. Obětí extrémní šikany několika spolužáků se ve škole podle rodičů stala třináctiletá dívka. Šikana měla údajně sexuální podtext a dívka má vážné následky. Podle rodičů to ale není jediný případ šikany ve škole. Sepsali petici, kterou předali na jednání zastupitelstva. To přijalo usnesení, v němž zastupitelé zavázali radu situaci řešit.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky šikana, šikana na škole, základní škola, Česka školní inspekce, Blovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou ředitelku má škola, kde policie vyšetřuje případ extrémní šikany  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.