Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Tři tisíce vrbových proutků a 200 metrů stužek, tisícovky lidí si nenechaly ujít Tradiční Velikonoce v Újezdě

Pletení pomlázek, malování vajíček i soutěž o nejlepší nádivku. V kulisách vesnické památkové zóny v Újezdě se konala velikonoční akce pod taktovkou čtvrtého plzeňského obvodu. Účast byla rekordní, událost si totiž nenechalo ujít téměř 3000 lidí.

„My jsme do Újezda přesunuli oslavy Velikonoc a jsme rádi, že sem lidé chodí a panuje tady příjemná atmosféra. Do vesnické památkové zóny Velikonoce krásně zapadají. Mám velkou radost, že nám vyšlo počasí a přišlo hodně lidí. Už teď máme zase rekord v návštěvnosti,“ pochvaloval si starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup (ANO). „Lidé si tady mohli uplést pomlázku, na děti čekalo hledání čokoládových vajíček a mohly soutěžit o nejlepší malované vajíčko. Dospělí mohli zase přinést svoji velikonoční nádivku a přihlásit ji do soutěže,“ vyjmenoval místostarosta Zdeněk Mádr (ODS).

Doslova hitem se stalo pletení pomlázek. Zájem měly děti i jejich tatínci a vzhledem k přestupnému roku si pomlázku upletlo i několik žen. „Já jsem chtěla uplést pomlázku pro manžela, aby mne mohl vyšupat a mám velkou radost, že se mi povedla,“ svěřila se jedna z návštěvnic. Vrbových proutků bylo minimálně tři tisíce a téměř všechny se spotřebovaly. Pletení pomlázek bylo zdarma. Kdo chtěl, mohl dát dobrovolný příspěvek. V obležení byly také kreativní dílny. Děti ozdobily 300 velikonočních perníčků, vybarvily více než stovku sádrových zvířátek a namalovaly 150 vajíček.

„Soutěž o nejlepší nádivku vyhrál Patrik Witzku z Újezda, který jí připravuje podle receptu své babičky. Chybět nemohou tradiční suroviny, ale zakládá si také na zeleném základu. Kromě kopřiv do velikonoční nádivky dává také petržel, pažitku, kontryhel a jednu tajnou rostlinu navíc. Kromě vystoupení folklórního souboru Jiskra zahrála skupina Decode a nechybělo také divadelní představení pro děti,“ dodala mluvčí obvodu Věra Zilvarová.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 4 / Zdeněk Vaiz

Štítky Velikonoce v Újezdě, MO Plzeň 4, MO 4, Doubravka, Velikonoce, pomlázky, zdobení vajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři tisíce vrbových proutků a 200 metrů stužek, tisícovky lidí si nenechaly ujít Tradiční Velikonoce v Újezdě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.