Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

I když v noci pořádně mrzne, první vlaštovky už se vrátily domů na Plzeňsko

Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale šest je už na pováženou, konstatoval šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Při kontrole zimujících labutí u Dolanského mostu na Berounce na Plzeňsku v současném mrazivém počasí zpozoroval první letošní vlaštovky.  

„Po delší době jsem měl zase důvod k radosti, byť můj blažený úsměv, že jaro je už tady, nebyl pod ochrannou rouškou vidět,“ uvedl Karel Makoň a hned si položil otázku, co vlastně ptáky táhne domů? „Prodlužující se den, teplota a sluníčko, to vše jsou hlavní důvody, že většina tažných ptáků přilétne ze zimoviště vždy, kdy má, i když nemají hodinky a kalendář. Navíc podle delších vidliček bych si troufl tvrdit, že se jedná o samečky, kteří to musí v Dolanech u Plzně znát a pravděpodobně se tam někde ve stáji u sedláka i vylíhli,“ konstatoval zvířecí záchranář.

Šéf záchranné stanice ovšem vzápětí vyjádřil obavy z toho, zda první vlaštovky přežijí tyto mrazivé noci, které se k nám s příchodem jara vrátily. „Uvidíme a věřte, že příroda není úplně hloupá a snad budou mít i vlaštovky trochu toho štěstí. Protože já léta věřím tomu, že nám lidem vlaštovky štěstí rozhodně nosí,“ dodal Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky vlaštovky, ptactvo, Karel Makoň, záchranná stanice, Plzeňský kraj, Berounka, Dolanský most, Plzeň, Dolany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I když v noci pořádně mrzne, první vlaštovky už se vrátily domů na Plzeňsko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.