Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radní města odvolali ředitelku základní školy, kde policie vyšetřuje případ extrémní šikany

Radní Blovic na Plzeňsku v pondělí odvolali ředitelku místní základní školy Dagmar Hitkovou. Reagovali tak na situaci se šikanou, zejména pak v souvislosti s trýzněním třináctileté dívky ze strany několika spolužáků. Ředitelka byla odvolána z funkce, nedostala ale výpověď ze zaměstnání, řekl dnes novinářům tajemník radnice Václav Kybic.

Na odvolání upozornil deník Právo. Někteří rodiče jsou s krokem radních spokojeni, jiní jen částečně. Odvolanou ředitelku se novinářům zatím nepodařilo kontaktovat. Podle vyjádření starosty města Roberta Zelenky (Žijeme Blovice) ředitelka s odvoláním nesouhlasí. „O tomto rozhodnutí Rady města Blovice byla paní ředitelka telefonicky informována a následně po písemném vyhotovení usnesení Rady města jí toto bylo doručeno spolu s písemným odvoláním z funkce. Paní ředitelka odmítla potvrdit převzetí těchto dokumentů," uvedl Zelenka v prohlášení

Hitková podle něj nesouhlasí s rozhodnutím rady a argumentovala tím, že v médiích a na sociálních sítích se o situaci na škole šířily nepravdy, a zejména tím, že nedostala dostatek času, aby se mohla vyjádřit k závěrům inspekčních zpráv České školní inspekce. „Za její názor se staví významná část pedagogického sboru, který byl jednání přítomen. Zástupci pedagogického sboru žádají Radu města Blovice a zastupitele města o setkání a možnost prostoru k vyjádření se k výše uvedenému," dodal starosta.

Rodiče nejsou spokojení

„Je to úspěch, ale zatím máme splněno tak napůl. Mám strach, aby odvolaná ředitelka neovlivňovala ostatní učitele nebo se nějak nemstila dětem. Budeme se ještě radit, co dělat dál,“ uvedl Martin Truhlář, otec dvou školáků a spoluautor petice, kterou podepsalo na 400 lidí. Není spokojen s tím, že bývalá ředitelka by měla na škole dál zůstat jako učitelka.

Matka jednoho z dětí uvedla, že je spokojená, že ředitelku radní odvolali, a doufá, že nový ředitel situaci na škole uklidní. Město vypíše podle Kybice na ředitele výběrové řízení.

Šikanou na blovické základní škole se zabývá i policie. „V tuto chvíli mohu sdělit s ohledem na probíhající prověřování a také s ohledem na věk zainteresovaných, že se policisté zabývají tímto nám oznámeným případem, ke kterému došlo na jedné ze základních škol na jižním Plzeňsku. Policisté prověřují veškeré skutečnosti případu a jsme v kontaktu s konkrétní školou, školními orgány a dalšími dotčenými orgány," sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová

Obětí extrémní šikany několika spolužáků se ve škole podle rodičů stala třináctiletá dívka. Šikana měla údajně sexuální podtext a dívka má vážné následky. Podle rodičů to ale není jediný případ šikany na škole. Sepsali petici, kterou předali na jednání zastupitelstva. To přijalo usnesení, v němž zavázali radu situaci řešit. Radní se dnes sešli v mimořádném termínu a ředitelku odvolali. Několik podnětů týkajících se šikany řeší také Česká školní inspekce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky šikana na škole, oběť šikany, základní škola, Blovice, odvolání ředitelky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní města odvolali ředitelku základní školy, kde policie vyšetřuje případ extrémní šikany  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.