Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dronaři získali speciální hasičské oděvy, počty jejich výjezdů ve spolupráci s IZS každoročně rostou

Speciální uniformy, ochranné helmy i brýle jsou od nynějška součástí vybavení expertů z úseku Drony SIT. Západočeští průkopníci v oblasti bezpilotních letounů se totiž jako první v republice stali součástí integrovaného záchranného systému (IZS). Plzeňští dronaři pomáhají například s hledáním pohřešovaných osob, ale také dokumentují místa nehod nebo sledují rozsah požárů či vyhledávají skrytá ohniska.

Piloti působí jako speciální jednotka SDH Plzeň Litice. Novou výstroj získali díky podpoře. Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. „Dronaři získali jednovrstvé hasičské oděvy, které jsou určeny pro venkovní a technické zásahy. Materiál je antistatický, odolný proti mechanickému oděru s dlouhou životností,“ přiblížila mluvčí magistrátu Monika Krausová.

Každá jednotka IZS má na uniformě své zvláštní prvky. Dronaři si zvolili reflexní žlutou barvu, aby byli při nočních akcích a u dopravních nehod dobře vidět. „Nové hasičské helmy pomohou dronařům i při jejich práci. V rámci 3D tisků totiž vyvíjí různé držáky na helmy – pro osvětlení nebo kamery. Na těchto helmách tak mohou všechny nové produkty rovnou testovat,“ doplnila Krausová.

Dronařský tým měl loni rekordní počet ostrých výjezdů

Loni dronaři zaznamenali 113 ostrých výjezdů, což je dosud nejvíce. Konkrétně vyjel tým s drony k 52 dopravním nehodám, osmi požárům a ve 25 případech pátrali po pohřešovaných osobách. Pro zefektivnění práce vyvíjejí speciální software a aplikace. Jako jednotka sboru dobrovolných hasičů drží pohotovostní služby 24 hodin denně sedm dnů v týdnu.

První drony zakoupila Správa informačních technologií města Plzně už v roce 2014. V létě 2015 získali plzeňští dronaři jako první v Česku povolení k leteckým pracím od Úřadu pro civilní letectví. Spolupráce s IZS začala o rok později při dohledu nad fotbalovým utkáním. První ostrý zásah přišel v roce 2018, kdy monitorovali leteckou havárii na Nové Hospodě, kde spadl vrtulník do výrobní haly.

„Při výjezdech s IZS na místo události musíme splnit určité časové limity. Během pracovní doby máme na příjezd 60 minut, 90 minut mimo ni, také během víkendů a svátků. Realita je taková, že v rámci pracovní doby dojedeme na místo průměrně za šest minut, mimo ni za 24 minut. Mimo pracovní dobu to znamená dojet z domova do našeho zázemí, naložit techniku a vybavení a dopravit se na místo zásahu,“ vypočítal ředitel úseku Drony SIT Josef Navrátil.

Celkem dvakrát loni dronaři během víkendové služby zažili všechny typy výjezdů. Tedy dopravní nehodu, požár a pátrání po pohřešované osobě. „Počet našich výjezdů rok od roku stoupá, loni už jsme na podzim věděli, že překonáváme číslo z předchozího roku. Těší nás, že můžeme policistům a hasičům nabídnout profesionální služby a dál pracovat na rozvoji našich zkušeností, hardwaru a softwaru. To jsou aplikace, které speciálně vyvíjíme pro jejich potřeby, abychom zefektivnili práci a vytěžili z pořízených dat a snímků maximum informací,“ doplnil Navrátil.

Ohodnoť článek

Foto Správa informačních technologií města Plzně

Štítky Drony SIT, dronaři, technologie, IZS, využití dronů, požáry, dopravní nehody, zhášecí dron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dronaři získali speciální hasičské oděvy, počty jejich výjezdů ve spolupráci s IZS každoročně rostou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.