Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fakultní nemocnice obnovila robotické operace, dva měsíce od požáru se škodou 18 milionů

Fakultní nemocnice Plzeň obnovila robotické operativy na sále Chirurgického oddělení v areálu Bory. Začátkem ledna tam vypukl v přípravně sálu požár, kvůli kterému se muselo evakuovat 24 lidí, nikdo nebyl zraněn. Škoda nicméně dosáhla na 18 milionů korun. Příčinou byla zřejmě technická závada na baterii použitých jednorázových elektronických chirurgických nástrojů.

„Jsem nesmírně rád, že se v tak rekordně krátké době podařilo robotickou operativu obnovit. Požár nás odstavil na dva měsíce. Zásadní výhodou chirurgického výkonu pomocí robotického přístroje je minimální otevření těla pacienta, rány jsou mnohem menší, odpadají problémy s jejich hojením a rekonvalescence i návrat do běžného života je velmi rychlý,“ říká přednosta Urologické kliniky Milan Hora.

Robotické operační přístroje má v Česku 15 nemocnic. V Plzni je využívají od roku 2020 pro chirurgické, urologické a gynekologické operace. „V současné době slouží hlavně pacientům s onemocněním tlustého střeva a konečníku, bariatrickým pacientům a pacientům s urologickými a gynekologickými problémy. V roce 2023 se v těchto odbornostech provedlo celkem 14 650 operací, z toho téměř 500 zákroků právě robotickou cestou,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Požár v místnosti sousedící s operačním sálem vypukl 4. ledna letošního roku. Do jiné části budovy se muselo evakuovat 24 lidí a později preventivně z pater nad místem události dalších 21 lidí, nikdo nebyl zraněn.

„Místo zásahu bylo silně zakouřeno, proto jsme po uhašení požáru, který nebyl velkého rozsahu, nasadili přetlakovou ventilaci a objekt odvětrali,“ popsal zásah mluvčí hasičů Petr Poncar. Vzhledem k vysoké hodnotě přístrojů a nástrojů, které byly v místnostech zasažených teplem, či zplodinami hoření, dosáhla škoda na 18 milionů korun. „Uchránili jsme majetek v hodnotě 200 milionů korun. Ohnisko požáru se nacházelo v kontejneru na použité jednorázové elektronické chirurgické nástroje. Pravděpodobnou příčinou požáru se tedy jeví technická závada na baterii jednoho z nich,“ dodal mluvčí Poncar.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň, HZS Plzeňského kraje

Štítky FN Plzeň, fakultní nemocnice, FN Bory, požár v nemocnici, robotická operativa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice obnovila robotické operace, dva měsíce od požáru se škodou 18 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.