Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přes 90 stromů v lesoparku Homolka půjde k zemi, dřeviny jsou suché a poškozené

Lesní porosty trápí v posledních letech usychání dřevin a ani v lesoparku Homolka v Plzni na Slovanech tomu není jinak. Dlouhodobá sucha, nerovnoměrné srážky a pokles hladiny podzemní vody má za následek, že město nechá pokácet zhruba 95 stromů, převážně jedlí a borovic. Hotovo chce mít do konce března.

Suchem oslabené dřeviny mají menší obranyschopnost a nedokážou se bránit škůdcům. Zdravé dřeviny, pokud mají dostatek vláhy, jsou totiž schopné vstup napadení zalít pryskyřicí, zatímco oslabená dřevina to už nedokáže.

„Ani park a lesopark Homolka se plošnému usychání, převážně jedlí a borovic, nevyhnul. Do konce března 2024 zde dojde k pokácení suchých a poškozených dřevin. Jedná se zhruba o 95 stromů,“ uvádí Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Tímto krokem chtějí správci zeleně zajistit hlavně bezpečnost návštěvníků, jelikož je lesopark u Plzeňanů velmi oblíbený. „Prosíme všechny návštěvníky, aby dbali pokynů prováděcí firmy a nevstupovali do míst, kde se aktuálně těží – plochy budou vždy řádně označeny,“ apelují městští lesníci.

Pokácené stromy nahradí nové

Po dokončení kácení vysadí lesníci v parku náhradní stromy. Zasadí je nejdéle do konce roku. V lesoparku ale počítají i s přirozenou obnovou porostů. „Již teď nalezneme v lesoparku v podrostu semenáčky tisů, dubů a buků. Tyto semenáčky z původních dřevin jsou odolnější vůči suchu a přesazení, než uměle sázené sazenice a zajistí udržení genofondu stávajících porostů,“ dodávají.

Homolka, jeden z největších plzeňských lesoparků, se rozprostírá na svazích stejnojmenného vrchu. V roce 1886 se město rozhodlo vystavět nový komplex pro úpravu a čištění vody, s unikátním zděným vodojemem v nejvyšší části vrchu. Projekt vypracovaly a následně také realizovaly Škodovy závody. 

„Homolka sama zůstávala až do konce 19. století nezalesněná. První stromy zde město nechalo vysadit krátce po dokončení vodárny a dále pak v období před první světovou válkou. Svahy Homolky se tak postupně změnily ve veřejný park, později nazývaný Čiperovy sady podle významného plzeňského pedagoga a politika Josefa Slavomíra Čipery,“ popisuje Plzeňský architektonický manuál. Popularitu u Plzeňanů si park získal v meziválečné éře. Zejména po roce 1932, kdy tam začaly jezdit tramvaje. Od té doby prošel park několika úpravami.

Ohodnoť článek

Foto Visit Pilsen

Štítky kácení stromů, poškozené stromy, sucho, lesopark homolka, SVSMP, UMO 2, Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 90 stromů v lesoparku Homolka půjde k zemi, dřeviny jsou suché a poškozené  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.