Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Developer nově budovaného sídliště pro tisíce lidí se bude podílet na stavbě mateřské školy

Plzeň se dohodla s developerem budovaného sídliště Nová Papírna, místní skupinou BC Real, na spolupráci v projektech občanské vybavenosti. Na sídlišti má žít několik tisíc lidí, a proto tam podle podmínek města musí být nová mateřská škola. Developer uzavřel s městem dohodu, že mu prodá pozemek na školku za velmi nízkou cenu a zaplatí projekt, který městu předá. Obě strany se také shodly na nových hranicích městské a soukromé zóny.

Už po svém nástupu do úřadu uvedl náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti), že město bude požadovat podobné příspěvky, takzvané kontribuce, od všech developerů. Opozice školku vítá, ale nelíbí se jí, že se o ní dozvídá až při schvalování. Požaduje, aby město systém kontribucí připravilo a projednalo ve výborech, odborech a v zastupitelstvu, což vedení radnice slíbilo.

BC Real zahájil stavbu až 1500 bytů ve více než desetihektarovém areálu bývalé papírny u Radbuzy koncem roku 2022. Jde o největší privátní bytovou výstavbou v Plzni po roce 1989. Všech sedm etap by mělo být hotových do deseti let, ale záleží na tempu poptávky.

Developer podle Bosáka po dohodě překreslí hranice mezi Papírenským parkem a budovaným sídlištěm v areálu bývalé papírny. Do parku tak bude zahrnuté jezírko, jež investor převede na město, Plzeň souhlasí se zastavěním jiné stejně velké plochy.

„Spolupráce s developerem vznikala historicky, ale teď je komplexnější. Má tam vzniknout nábřeží pro veřejnost, cyklostezka a je tam závazek vybudovat služby pro občany. K současným závazkům se přidružuje ještě to, že nám převedou pozemek za zlomek komerční ceny a předají projekt," vysvětluje Bosák. Školku postaví město. Podle ředitelky útvaru koncepce a rozvoje Ireny Vostracké požaduje školku se čtyřmi třídami obvod Plzeň 2, blízká školka v Liliové ulici je plná a nelze ji rozšířit.

„V novém sídlišti bude po dokončení bydlet několik tisíc lidí. Zatím je povolená první a druhá etapa, které už se staví. O třetí jsme teď jednali a připravují se další minimálně dvě, které už jsem zhruba viděl. Mně se ten projekt líbí. Vytvoří velice hodnotný prostor pro občany města. Bude tam i poměrně rozsáhlá přírodní plocha, která bude součástí modrozelené infrastruktury, jelikož se bude jednat o meandrovité koryto potoka, který bude celou čtvrtí protékat. A půjde o otevřený veřejný prostor," popisuje Bosák.

Dříve zaneřáděný Papírenský park se změní k nepoznání. Lidé tam chtějí hlavně stromy, klid a jezírko

Co nejčastěji děláte v Papírenském parku? Jaké prvky byste v revitalizovaném parku uvítali? To jsou některé z otázek, na které veřejnost odpovídala v dotazníkovém šetření. Z odpovědí vyplynulo, že lidé by si nejvíce přáli v Papírenském parku...

Město zrevitalizuje svůj Papírenský park poblíž budoucí školky, kde budou dětská hřiště i kavárna. „A investor vybuduje zelené plochy a nábřeží. Vznikne tam celý útvar zeleně. Člověk bude moci od parku projít územím budoucího sídliště přírodou až k řece Radbuze," slibuje Bosák.

Projekty města a developera jsou podle spolumajitele BC Realu Patrika Nováka propojené, developer potřebuje doplnit zónu o občanskou vybavenost. „S tím souvisí potřeba školky a kde jinde než na hraně budoucího městského parku. Bude nejen pro naše rezidenty, ale i pro rodiny ze Slovan. Město i my jsme naladěni na stejnou vlnu a vnímáme stejně odpPlzeň se dohodla s developerem budovaného sídliště Nová Papírna, místní skupinou BC Real, na spolupráci v projektech občanské vybavenosti. Na sídlišti má žít několik tisíc lidí, a proto tam podle podmínek města musí být nová mateřská škola. Developer uzavřel s městem dohodu, že mu prodá pozemek na školku za velmi nízkou cenu a zaplatí projekt, který městu předá. Obě strany se také shodly na nových hranicích městské a soukromé zóny.ovědně výstavbu, která na na sebe nabaluje požadavky na širší občanskou vybavenost, jež bude také pro občany Slovan. Nejsme izolovaným ostrovem nové výstavby," řekl.

Podle Nováka podle současné legislativy nemá město možnost koupit od developera hotovou školku, což by pro něj bylo levnější. Může jen koupit pozemek a projekt se stavebním povolením a staví ve vlastní režii. BC Real by se nebránil školku postavit a za výhodnou cenu ji prodat městu. Novák dodal, že po změně územního plánu vypracuje projekt školky do několika měsíců.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BC Real

Štítky školka, nová školka, nové sídliště, devoleprský projekt, Nová Papírna, Papírenský park, bytová výstavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer nově budovaného sídliště pro tisíce lidí se bude podílet na stavbě mateřské školy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.