Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kulturák v Chlumčanech projde rekonstrukcí za 82 milionů, obec si na opravu musela sama našetřit

Chlumčany na Plzeňsku opraví za téměř 82 milionů korun kulturní dům z počátku 80. let minulého století. Přebuduje ho Metrostav, který zvítězil ve veřejné soutěži, projektovaná cena byla 90 milionů. Hotovo by mělo být do konce příštího roku. Obec si na rekonstrukci musela našetřit, dotaci se jí nepodařilo sehnat.

„Jde o složitou rekonstrukci, a je to oprava a nevíme, co se tam vyvrbí. Firma ale s termínem souhlasila," sdělila starostka Vladimíra Štejrová (Pro rozvoj obce Chlumčany). Obec předá stavebníkům staveniště koncem března. Stavba začne zřejmě sálem pro 600 lidí, vzniknout by měl multifunkční prostor, kde by mohli trénovat i někteří sportovci, musí se tam vestavět šatny a sprchy.

„Chtěli bychom, aby to postupovalo odzadu dopředu a aby hospoda i kinosál byly co nejdéle v provozu. Protože to je jediné místo, kde se lidé schází. Ale uvidíme, jak se domluvíme se stavební firmou," uvedla Štejrová. Obec už dříve zrekonstruovala svépomocí kino se 140 sedadly, salonek, od předloňska má nový obecní úřad za pět milionů korun.

Obec nechce, aby stavba v centru chátrala a dělala ostudu. Stavbaři obnoví střechu, fasádu, kterou ale nebudou zateplovat, opraví vnitřky včetně topení a vzduchotechniky a vymění okna.

„Pro stát nejsme zajímaví."

Chlumčany, které akci i vinou covidu připravovaly pět let, si na stavbu našetřily. „Žádnou dotaci se nám nepodařilo sehnat. Pro stát nejsme zajímaví. Na zateplení nesplňujeme parametry energetických štítků, na brownfieldy zas jejich statut, z kulturních grantů jsme také nic nedostali," postěžovala si starostka obce s 2400 obyvateli. Podle ní nejsou dotace dobře vypisované, navíc v nich jsou podmínky, které vesnice nejsou schopné splnit.

„Takových staveb zůstalo obcím na krku mraky. A nemají na to, aby je daly dohromady. Máme nastřádané všechny peníze, ale až tohle uděláme, tak budeme muset pozastavit investice. Tohle nás vyčerpá," připustila. Podle ní má "kulturák" celokrajský význam, protože jde o největší sál v okrese Plzeň-jih. „Má také urbanistickou hodnotu. Na svou dobu byl postavený velmi dobře, projektanty nadchlo, jak to bylo tehdy vymyšlené," řekla.

Obec chce do konce volebního období ještě stihnout rekonstrukci komunikace na Nové Sídliště za 23 milionů Kč. V záloze má ještě prodej 11 parcel v osadě Hradčany. „Pokud by se nám povedlo je dobře prodat, tak bychom se trochu zahojili, ale zase to vypadá, že budeme muset rekonstruovat čistírnu odpadních vod," dodala starostka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mapy.cz

Štítky Kulturní dům, rekonstrukce kulturáku, Chlumčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturák v Chlumčanech projde rekonstrukcí za 82 milionů, obec si na opravu musela sama našetřit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.