Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

První čápi nepřiletěli z Afriky, ale zřejmě z Německa nebo Španělska

Lidé na Plzeňsku už hlásí návrat prvních čápů bílých. Objevili se například na komíně ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku nebo na hnízdě v Mirošově na Rokycansku. Podle odborníků však ještě nejde o ptáky, kteří by se vrátili z tradičního zimoviště v Africe, ale nejspíš strávili zimu ve Španělsku nebo v ptačích parcích v Německu. V kraji je také několik čápů, kteří v posledních letech ani na zimu neodlétají a zůstávají tu celoročně.

„Tradičně jako první se nám objevili čápi v Mirošově a ve Spáleném Poříčí, mám trochu podezření, že z Mirošova létá do Poříčí a nemůže se rozhodnout, kde bude. Ale nevím to přesně, neviděl jsem ho," uvedl šéf Dobrovolnického ekologického spolu – ochrana ptactva (DESOP) Karel Makoň.

V Německu je lidé přikrmují, ve Španělsku hodují na skládkách

Už několik let podle něj tráví zimu v Česku také dva čápi bílí v okolí Dobřan na jižním Plzeňsku, letos se rozhodl zůstat také čáp v Kdyni na Domažlicku. „Když přiletěl čáp do Mirošova, brzo se objeví také v Chebu, kam vždy přilétá brzo, ale také ne z Afriky," doplnil Makoň.

Čápi bílí létají na zimoviště v Keni, Tanzanii, Senegalu i v Egyptě západní nebo východní cestou - východní vede přes Turecko, západní přes Francii, Španělsko a Gibraltar. Západní Čechy jsou na rozhraní těchto tras, řada místních čápů ale do Afriky ani nedoletí. „Zimu tráví v Německu, kde je přikrmují lidé, což není úplně ideální, nebo se přiživují na skládkách ve Španělsku," přibližuje Makoň. Z Afriky se do Čech vracejí na přelomu března a dubna.

Pracovníci hobbymarketu upravili staré hnízdo čápů na 24 metrů vysokém komíně, práci jim ztěžoval vítr a zima

Pořádně náročný den měli pracovníci chebského hobbymarketu. Z prodejny tam vyčuhuje vysoký komín, na jehož vrcholu už desítky let hnízdí čápi. Ptačí obydlí ale během let značně nabobtnalo, a tak dostali zaměstnanci z údržby úkol – hnízdo snížit....

Před jarním návratem čápů mají ochránci plné ruce práce s úpravami jejich hnízd. Čápi totiž každý rok hnízdo přistavují, až dosáhne i víc než metrové výšky, horního průměru kolem dvou metrů a hmotnosti několika set kilogramů. Zatěžují konstrukce a může hrozit, že by se v létě hnízdo s mláďaty zřítilo. Ochránci přírody proto velká hnízda snižují, připravují hnízdní podložky nebo stěhují hnízda na stabilnější konstrukce. Letos například na západě Čech opravili hnízdo v Chebu, dodělávají podložku v Chodové Plané, hnízdo v Bochově u Karlových Varů a čeká je ještě úprava hnízda v Poběžovicích.

„Rekonstrukci čapích hnízd se věnujeme od roku 1994. Od té doby jsme udělali minimálně přes 300 hnízd - rekonstrukcí, úprav, snižování či přesunů. Děláme to po celé republice, dnes už spíš předáváme zkušenosti ostatním kolegům," uvedl Makoň.

V západních Čechách plzeňští ochránci přírody obhospodařují kolem stovky hnízd a hnízdních lokalit čápů bílých, ne všechny jsou obsazené. V minulosti čápi hnízdili na solitérních stromech, například na dubech uprostřed louky nebo mokřadu. „Ale od té doby, co využívají lidských staveb nebo konstrukcí, je třeba se o hnízda starat, udržovat je a snižovat," uzavřel Makoň. V ČR ví pouze o jednom hnízdě v Lednici na jižní Moravě, kde čápi bílí ještě hnízdí na stromě, ostatní jejich hnízda jsou na lidských stavbách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky čáp, zimoviště, návrat čápů, Spálené Poříčí, oprava ptačích hnízd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První čápi nepřiletěli z Afriky, ale zřejmě z Německa nebo Španělska  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.