Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lavička není postel. Město pořídilo desítky nových lavic se středovou opěrkou, aby se na nich nedalo ležet

Bojovat s problémovými lidmi jako jsou opilci nebo bezdomovci se dá různě. Třeba i s pomocí laviček. Na náměstí Republiky v Plzni aktuálně proběhla výměna třiceti kusů. Nově mají středové opěrky, a tak si na nich bude moci poležet už leda tak fakír. Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) také pravidelně repasuje lavičky i v sadovém okruhu.

„Nově jsme zvolili typ lavičky se středovou loketní opěrkou znemožňující polehávání na lavičkách. Změnou je také to, že lavičky jsou napevno přišroubovány k zemi, aby je nebylo možno volně přesouvat z místa na místo,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Na náměstí Republiky je 30 zbrusu nových laviček. Město jich objednalo více, aby je mělo do zásoby na případnou výměnu. Jejich pořízení vyšlo na 572 345 korun. V nedalekém a hojně navštěvovaném sadovém okruhu ale k obměně mobiliáře zatím nepřistoupí.

„V sadovém okruhu probíhá repase stávajících laviček. Kontinuálně každý rok repasujeme nějakou část. Loni jsme se zaměřili na Mlýnskou strouhu, Křižíkovy sady a Šafaříkovy sady. Teď pokračujeme s repasí mobilních laviček ve Smetanových a Kopeckého sadech. Naši údržbáři je odvážejí a po repasi je přivezou zpět. Teď už ale nebudou mobilní, aby s nimi lidé nehýbali. Budou napevno ukotvené,“ upřesnila Plzeňské Drbně vedoucí úseku městské zeleně SVSMP Lucie Davídková.

Aktuálně probíhá také obnova laviček v sadech Pětatřicátníků. Ani tady nepůjde o nové typy lavic, jen ty stávající dostanou nový nátěr, obrousí se a případně se vymění dřevěná prkna.

ANKETA: Využíváte lavičky v centru města k posezení, nebo raději postojíte?

Kovové, dřevěné, barevné, čisté i špinavé. Takové jsou lavičky, kterých v centru Plzně najdete stovky. Ačkoli na některých místech jsou vypucované a vybízí k posezení, jiné jsou poškozené a samotný pohled na ně vzbuzuje odpor. Asi nejhorší je...

 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky nový mobiliář, nové lavičky, SVSMP, správa veřejného statku, městský mobiliář, bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavička není postel. Město pořídilo desítky nových lavic se středovou opěrkou, aby se na nich nedalo ležet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.