Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Boleveckou návsí prošly maškary, Selský dvůr U Matoušů si připomněl Bláznové dny

Šašci, kat, smrtka, ale i Rákosníček nebo včelí rodinka. Zhruba padesátka masek prošla v sobotu Boleveckou návsí. Místní si tak připomněli „bláznové dny“, které tu měly mnohaletou tradici. Ta se vytratila počátkem minulého století, díky úsilí zdejších obyvatel se ji ale podařilo obnovit.

„Bláznové dny začínaly v neděli před popeleční středou, začalo se vyhrávat a po vsi chodil průvod maškar s muzikou. Nesměl chybět žid s rancem, medvěd, kominík nebo bába s nůší. Maškary chodily od domu k domu a dostávaly maso, jitrnice, koláče nebo šišky a často i peníze,“ popisuje původní tradici správcová dvora Miroslava Kubatová Pitrová. A právě na tuto se díky úsilí místních obyvatel a dobrovolných hasičů, Národního památkového ústavu a úřadu prvního plzeňského obvodu se podařilo v roce 2022 navázat.

Stejně jako předešlé dva roky, vyrazil masopustní průvod ze dvora U Matoušů a postupně obešel stavení na Bolevecké návsi. Návštěvníci mohli přihlížet dvěma veřejným zastavením, ve spodní a poté i v horní části návsi. Za doprovodu lidové hudby se zpívalo a tančilo, do kola zapojily maškary i přihlížející. Pak se průvod odebral zpět do statku a samozřejmě opět se zastavil na dobrém pohoštění. „Dobrého pořízení vám přejeme, jak vidíte, přivádím vám veliký masopustní průvod, abychom se s vámi veselili, abychom s vámi popili a dobrého všeho si popřáli,“ halekal Kecal, jehož masku oblékl místostarosta MO Plzeň 1 Jiří Rezek, u vrat do jednoho ze stavení.

Nechyběly zabijačkové dobroty ani sladké koláče. Masopust vyvrcholil pohřbem obtloustlého zhýralce Bakuse na selském dvoře.

Ohodnoť článek

Štítky Plzeň, Bolevec, U Matoušů, selský dvůr, masopust, maškary, MO Plzeň 1, průvod, zabijačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boleveckou návsí prošly maškary, Selský dvůr U Matoušů si připomněl Bláznové dny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.