Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Lékaři mu slíbili prodloužení života o 10 let. První pacient, kterému operovali srdce, jejich odhad dvojnásob překonal

Karel Mastný byl vůbec prvním pacientem, který se na kardiochirurgii plzeňské fakultní nemocnice podrobil operaci srdce. Od té doby uplynulo dlouhých 22 let. Lékaři tehdy uvedli, že mu zákrok prodlouží život o osm až deset let. Dnes je panu Mastnému osmasedmdesát a kardiochirurgům děkuje za záchranu života. Na oddělení za dobu své existence provedli 10 tisíc operací.

„Byl jsem na operaci v lednu 2002. Zezačátku jsem měl problémy, ale teď už je mi fajn. Když jsem tehdy vyšel, tak mi primář podal ruku a řekl ´První´,“ vzpomíná Karel Mastný, kterému tehdy bylo šestapadesát let. Oním primářem byl tehdy Tomáš Hájek. Lékaři odhadovali, že panu Mastnému prodlouží život o deset let, nakonec se mile spletli a on je tu s námi i po 22 letech.

Poprvé lékaři v Plzni začali operovat srdce na přelomu 50. a 60. let. Tehdy ale plán na vybudování kardiochirurgie padl. O deset let později lékaři opět plánovali vznik kliniky, ale v 70. letech se změnila koncepce zdravotnictví a operace srdce se prováděly pouze v Praze, Hradci Králové a Brně.

Fakultní nemocnice v Plzni je největším zdravotnickým zařízením na západě Čech. Kardiochirurgické oddělení tam otevřeli v roce 2002. Dnes se pyšní špičkovým zařízením a lékaři, kteří sledují nejnovější trendy. Už šest let po otevření oddělení tam provedli ojedinělou operaci. Jako první v Česku odstranili endoskopicky pomocí malých vpichů srdeční arytmii. V roce 2012 tam provedli například transplantaci chlopně skrze stehenní tepnu. Tato alternativní metoda, kdy není zapotřebí řezat do hrudníku, se uplatňuje u pacientů, kteří by nemohli podstoupit klasickou operaci.

„Na úplném konci roku 2023 zdejší odborníci dosáhli na magickou hranici 10 000 provedených operací srdce, zahrnující operace bypassů, mitrální chlopně, aortální chlopně a mnohé další. Pacient s pomyslným pořadovým číslem 10 000 podstoupil loni o Vánocích operaci disekci aorty a po úspěšném zákroku byl propuštěn domů,“ uvedla nemocnice na svých webových stránkách

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Kardiochirurgie, operace srdce, první pacient, FN Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři mu slíbili prodloužení života o 10 let. První pacient, kterému operovali srdce, jejich odhad dvojnásob překonal  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.