Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvířecí záchranáři z Plzeňska mapují daleké cesty čtyř čápů vybavených vysílačkami

Z teplých krajin už dorazil domů do Nepomuku na jižním Plzeňsku dospělý čáp, kterého ornitologové sledovali pomocí vysílačky. Zimu strávil v Egyptě u Rudého moře, celkem 3520 kilometrů od domova. Ve svých zahraničních destinacích naopak zůstávají zatím tři další čápi z Plzeňska vybavení rovněž vysílačkami.

Čáp který už dorazil na své hnízdo v Nepomuku se loni zranil po nárazu do překážky v Záchranné stanici živočichů ve Spáleném Poříčí. A je vidět, že dostal tu nejlepší péči, když po úrazu zvládl dalekou cestu. „Po vypuštění se vydal koncem léta zimovat do Afriky, přičemž neletěl tak daleko jako dva další čápi, které jsme pojmenovali Eda a Míra,“ informoval Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Zimu strávil nepomucký čáp v Egyptě v letovisku Šarm aš-Šajch, zřejmě aby se cítil jako doma, protože tam míří za teplem i tisíce Čechů. „Z tohoto letoviska se téměř ani nehnul,“ konstatoval Bohumil Mášek, který všechny čápy a další vysílačkou vybavené ptáky sleduje. „Na skládce komunálního odpadu sbíral potravu a nocoval na hřebenech sousedních hor. Vše je velice pěkně patrné právě z telemetrických map. Na cestu domů se vydal už koncem ledna a uletěl 3630 km. S menšími přestávkami v Jeruzalémě opět na skládkách mu cesta domů trvala několik týdnů. Gratulujeme a máme radost,“ řekl Karel Makoň.

FOTOGALERIE: Čápi z Plzeňska cestují po světě

Sobota, 21. března 2020, 10:57

FOTOGALERIE:  Čápi z Plzeňska cestují po světě
FOTOGALERIE:  Čápi z Plzeňska cestují po světě

Zatímco nepomucký dospělý čáp bílý je už ze zimoviště doma v Nepomuku, obhajuje a opravuje své hnízdo, loňská mláďata Eda a Míra se ještě poflakují v daleké Africe. Eda pochází z Nalžovských Hor a Míra z Mirošova. „Eda je stále ještě v Keni, kde je teplota kolem 30 °C a domů rozhodně nespěchá. Míra se nám již od 8. března opět nehlásí, ale bude se pravděpodobně stále pohybovat pod Kilimandžárem. Tedy někde v místech, kde není pokrytí mobilního operátora. Takže musíme vydržet, věřit a doufat, že se mu nic nestalo,“ uvedl Makoň.

Pravdou zůstává, že se do Čech v druhém roce života mladí čápi ani vrátit nemusí. „Podle satelitních snímků tam nejsou sami a domníváme se, že tam budou i starší a hnízdící ptáci, kteří je tam koneckonců i zavedli. Jenom pro zajímavost, kolega Bohumil Mášek spočítal podle získaných dat, že naši čápi urazili do vyhlášených a známých afrických zimovišť zhruba 11 150 kilometrů,“ informoval zvířecí záchranář Karel Makoň.

Afrika ovšem není zdaleka jediným zimovištěm, kam od nás odlétají čápi. Chodí i poměrně hodně odečtů kroužků ze Španělska, a tak je téměř jisté, že v posledních deseti letech nelétají zimovat do daleké Afriky úplně všichni naši čápi. Další část čápů pak dokonce nelétá ani do Španělska a zimuje třeba v sousedním Německu v nějakém ptačím parku, kde se snadno získá potrava. To je i případ třetího čápa z Plzeňska vybaveného vysílačkou. Čáp Arnošt totiž prožívá mírnou zimu v parku u Pasova.

„Arnošt se posunul z ptačího parku u Pasova do nedalekého města Ortenburg a podle fotografie, která dorazila tento týden do Kroužkovací stanice Národního muzea Praha, předstírá, že přilétl udřený z daleké Afriky,“ dodal s úsměvem Karel Makoň.  

Najdou se ovšem i otužilí čápi, kteří do teplých krajin vůbec neodlétají. Například čapí pár z Dobřan tráví už šestým rokem zimu na svém hnízdě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky čápi, sledování čápů, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, DESOP, Plzeňský kraj, hnízdo, Afrika, Nepomuk, zimoviště, Egypt, Rudé moře, Pasov, Národní muzeum, Spálené Poříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířecí záchranáři z Plzeňska mapují daleké cesty čtyř čápů vybavených vysílačkami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.