Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stromořadí k minerálce na Tachovsku uspělo v anketě Alej roku, vysázet ho nechal už hrabě Windischgrätz

Milovníci přírody mohli letos opět hlasovat v oblíbené anketě Alej roku. V Plzeňském kraji jednoznačně zabodovala Dlouhá alej na Tachovsku. V rámci republiky se umístila na celkovém čtvrtém místě z celkových 83 nominovaných stromořadí. Tomu v Tachově se také říká Alej k minerálnímu prameni a nechal ho vysázet už v roce 1790 hrabě Josef Mikuláš Windischgrätz.

Dlouhá Alej zabodovala už v minulém ročníku ankety. Letos získala celkem 492 hlasů. „Tato alej se správně jmenuje Dlouhá, ale v Tachově je spíše známá jako alej k minerálce. Je oboustranná, převážně lipová, v délce zhruba 650 metrů. Tvoří ji 194 stromů. Největším je lípa malolistá s obvodem kmene 498 centimetrů. Na jejím konci (pokud jdeme od města) se nachází minerální pramen, který byl zprovozněn v roce 1781. K tomuto prameni nechal alej vysázet v letech 1790 - 1791 hrabě Josef Mikuláš Windischgrätz. Alej dnes tvoří cenné stromy. Z tohoto důvodu byla vyhlášena v roce 1992 za památnou alej," říká a Alena Mautnerová a Jan Straka, kteří alej do soutěže nominovali.  
 

V minulosti alej sloužila jako promenádní místo. Dnes tam potkáte turisty, rodiny na procházce i cyklisty. K prameni si chodí lidé čepovat vodu a vyzkoušet si tam mohou i tzv. bosochodník, foto: Alena Mautnerová

Do 13. ročníku ankety Alej roku nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z třinácti krajů v České republice, nezapojilo se pouze Karlovarsko. V Plzeňském kraji lidé nominovali šest alejí. Velice dobře si vedla také Třešňová alej v Chudenicích, která získala 209 hlasů. Pomyslný bronz bere v našem regionu Alej k Pozorce

Nejoblíbenější alejí za rok 2023 se stala Alej ke klášteru Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.  Vítězná alej  vede ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží.

„Díky patří všem, kteří alejím poslali 9782 hlasů. Podívejte se v galerii na tu pestrou alejovou sešlost. Mladé stromky vysázené v obcích jsou závazkem pro další péči, ale také místem pro setkávání místních obyvatel. Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny. Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů.“  říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Již 13. ročník ankety Alej roku vyhlásil spolek Arnika. Cílem této akce není jen hodnocení krásy alejí, ale jde hlavně o to, aby se upozornilo na význam zeleně a stromořadí ve městech.  Vzrostlé stromy jsou totiž přínosné nejen pro přírodu, ale i pro lidi. V zimě stromořadí snižuje riziko tvoření sněhových jazyků a zavátí vozovky sněhem. Zejména ve městech slouží v létě k ochlazování vzduchu a pomáhají také například tím, že omezují hluk ze silnic a snižují prašnost. Jsou také domovem pro mnohé živočichy.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alena Mautnerová

Štítky alej roku, soutěz alej roku, stromořadí, Dlouhá alej na Tachovsku, zeleň ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromořadí k minerálce na Tachovsku uspělo v anketě Alej roku, vysázet ho nechal už hrabě Windischgrätz  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.