Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezidentský pár si z návštěvy kraje odvezl walkingové hole, unikátní keramiku nebo pivní šperky

Ke každé návštěvě prezidenta republiky patří i předávání darů. Tentokrát se vše neslo ve skromnějším duchu než při dřívějších návštěvách Miloše Zemana v Plzeňském kraji. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) obdaroval Petra Pavla při osobní schůzce spojené s obědem. Z krajského úřadu si hlava státu odvedla nordic walkingové hole. Eva Pavlová v Plzni obdržela například pivní šperky, která navrhla studentka designu na Západočeské fakultě v Plzni. Z chodské metropole si prezidentský pár odvezl typický koláč a jedinečnou keramiku.

Dvoudenní návštěva prezidentského páru v Plzeňském kraji odstartovala v pivovaru, kde prezident dostal darem sklenici se vzorem lva. Cesta pokračovala na krajský úřad, kde se tentokrát nepředávaly dary v přítomnosti novinářů, ale při osobní schůzce s hejtmanem. Petr Pavel dostal praktický dárek v podobě walkingových holí, které jistě využije.

Evě Pavlové udělaly radost náušnice a brož od studentky Sutnarky. „Jsem nadšená, je to pro mě velká čest,“ neskrývala radost studentka třetího ročníku ateliéru Kovu a šperku Veronika Šimůnková. Šperky vznikly díky projektu Šperkařská 12°, což byl název kolekce i výstavy, jež ateliér Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara pro pivovar vytvořil. Podobu šperků inspirovaly tvary sklenic, lístky chmele nebo v případě Veroniky Šimůnkové bublinky pivní pěny.

Petr Pavel si z pivovaru odvezl sklenici, Eva Pavlová naopak pivní šperky, foto: Kancelář prezidenta republiky ČR, ZČU

„Bylo nás dvanáct šperkařek, na přání Plzeňského Prazdroje jsme navrhly šperky s pivní tematikou, a díla tří z nás pak pivovar i díky hlasování veřejnosti vybral k výrobě. Zároveň nám sdělili, že v lednu pivovar navštíví pan prezident a paní Pavlové by rádi jeden šperk věnovali,“ popisuje studentka, kterou těší, že první dáma kromě původně zamýšlených náušnic dostala i brož: „Je známá tím, že má takové doplňky ráda. Věřím, že se jí bude líbit,“ doplnila.

Druhý den pokračovala prezidentská kolona směrem na Domažlicko, kde nemohl chybět chodský koláč vandrovník. Z bořické rodinné dílny k prezidentovi doputovala také dárková sada černé chodské keramiky. Od místních studentů, kteří pracují s laserovou technologií, dostal pár několik darů, které na škole vznikly, třeba 3D model Pražského hradu.

Miloš Zeman si z návštěvy Plzeňského kraje odvezl typické symboly Chodska i kolo Favorit.

Plzeňský kraj měl naposledy prezidentskou návštěvu v říjnu 2017, kdy přijel na pátou cestu po regionu Miloš Zeman. Ve svém druhém volebním období už oficiální návštěvu kraje nevykonal. Dary, které Miloš Zeman obdržel bývaly tematické i poměrně odvážné. V roce 2016 například dostal od Plzeňského kraje chodský kabát, klobouk a čakan, tedy typické symboly Chodska. O rok později hlavu státu překvapil tehdejší hejtman Josef Bernard luxusním kolem značky Favorit. Na závěr své poslední návštěvy se prezident na zámku Zbiroh pochlubil dárkem, jenž dostal na své předchozí zastávce v Nepomuku. Šlo o dřevěnou maketu samopalu se zásobníkem v podobě Becherovky a textem „Na novináře“.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář prezidenta republiky ČR

Štítky návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, Petr Pavel, dary pro prezidenta, Chodsko, Domažlicko, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentský pár si z návštěvy kraje odvezl walkingové hole, unikátní keramiku nebo pivní šperky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.