Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ministři jednají o zákazu prodeje petard a dalším zpřísnění pravidel pro používání zábavní pyrotechniky

V blízké době možná nebude tak snadné koupit si petardy nebo další zábavní pyrotechniku. Ministři životního prostředí a zemědělství totiž připravují omezení prodeje těchto výrobků. Inspirovalo je sousední Slovensko, kde od letošního roku zakázali používání celé řady rachejtlí. Svůj názor může skrze anketu sdělit také veřejnost. Některá města, třeba Plzeň, už přistoupila k šetrnějším formám ohňostrojů a v západočeské metropoli dokonce připravují vlastní úpravu vyhlášky, která by více regulovala, kde se bude smět odpalovat pyrotechnika.

„Ohňostroje jsou kontrolovanými výbuchy, tedy spalovacím procesem v ovzduší. S tím bohužel souvisí výrazné znečištění ovzduší a dopad to má i na zdraví člověka. Špatná kvalita ovzduší způsobuje až  sedm milionů předčasných úmrtí ročně,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí na sociální síti X. Aktuálně probíhají jednání o omezení prodeje a použití zábavní pyrotechniky.

V souvislosti s tím vytvořil úřad anketu, kde může veřejnost vyjádřit svůj názor k problematice ohňostrojů. Najdete ji na tomto odkazu

„Použití zábavní pyrotechniky některých kategorií by mohlo být zakázané, nebo povolené jen v přesně uvedeném čase. Omezit by se mohl i její prodej, a to hlavně pyrotechniky, jejímž hlavním efektem je hluk. Zejména psům, ale i řadě hospodářských zvířat, to způsobuje značné problémy. Chci diskutovat také o tom, že by se pyrotechnika prodávala například jen ve specializovaných prodejnách, nikoliv ve stáncích nebo supermarketech. Stejně tak je nutné určit, kdo a kdy by ji mohl odpalovat," přiblížil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Regulace, kterou se ministři zabývají, čerpá inspiraci ze sousedního Slovenska. Od letošního 2. ledna tam platí celoroční zákaz odpalování petard, římských svící a obdobného zboží, jehož hlavním efektem je hluk. Další vybrané výrobky mohou lidé používat jen po omezenou dobu na přelomu roku a opět jen ve vytipovaných lokalitách.

Záchranáři každoročně ošetřují zranění od pyrotechniky, hasiči naopak mají ke konci roku velké množství výjezdů k požárům způsobených nesprávnou manipulací se zábavní pyrotechnikou.

Po regulaci ohňostrojů už několik let volají hlavně ochránci přírody. Největší problém je v tomto případě náhodné odpalování petard různě po městě. Zvířata se prakticky nemají před hlasitou kanonádou kde ukrýt. Druhy sov, který u nás zimují, mají osmkrát citlivější sluch než lidé a petardy či ohňostroje jim doslova trhají vnitřní uši. Ptáky, kteří jinak nejsou v noci aktivní, plaší záblesky z ohňostrojů a mnozí pak ukončí svůj život nárazem do výlohy, plotu nebo elektrického vedení. V plzeňském útulku pak často skončila i vyděšená domácí zvířata, která svým páníčkům utekla.

V Plzni už v loňském roce přistoupily obvody k šetrnější formě ohňostrojů, jsou takzvaně tiché. Na rozdíl od klasického hlučného ohňostroje světlice u tichého ohňostroje vydávají zvuk pouze při samotném odpálení, při explozi na obloze už ale žádný hluk nevytváří. Vedení města se také zabývá úpravou vyhlášky, která by řešila širší regulativ například v centru města nebo v přírodních lokalitách. „Její přesné obrysy budou známy po právních analýzách,“ dodala mluvčí magistrátu Barbora Hájková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky anketa, regulace ohňostrojů, zákaz pyrotechniky, omezení pyrotechniky, zákaz prodeje petard

Ministři jednají o zákazu prodeje petard a dalším zpřísnění pravidel pro používání zábavní pyrotechniky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.