Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Plzeňském kraji se lyžuje jen v šumavské Železné Rudě, stopy se neupravují

V Plzeňském kraji se lyžuje jen v šumavské Železné Rudě, v každodenním provozu jsou areály Špičák a Nad Nádražím, o víkendech jezdí Samoty, Alpa louka a Weissova louka. Teploty v oblasti jsou nad nulou, v noci na dnešek mrzlo. Sněžit má opět začít ve středu. Stopy pro běžkaře zatím není možné upravovat kvůli nedostatku sněhu.

Zimní sezona začala letos dříve než loni, první vleky se rozjely minulý týden v největším středisku Ski&Bike Špičák, kde se teď lyžuje zhruba na polovině sjezdovek, tedy na 4,5 kilometru, kde je teď přes 40 centimetrů sněhu. „O víkendu včetně pátku tu lyžovalo okolo 1500 lidí. Šlo o pohodové předvánoční lyžování absolutně bez front a za krásného slunečného počasí hlavně dnes v neděli, což má trvat do úterý," řekl šéf střediska služeb Jan Kasík. Podle něj dnes areál představil veřejnosti rolby, pásové čtyřkolky, skútry a sněžná děla. Zájem byl velký, dodal.

Na Špičáku je otevřen horní úsek sjezdovky Turistická s přejezdem na svah U Zalomeného, horní část Slalomové, rodinná Spodní Šance, areál pro děti a začátečníky pod hotelem Sirotek, dětské hřiště před chatou Blaženka a sjezdovka s vlekem od parkoviště.

Nedaleký areál Nad Nádražím - Belveder má v provozu sjezdovky v části Nad Nádražím, na svahu je až 40 centimetrů sněhu. O víkendech jezdí ještě střediska Samoty, Alpa louka a Weissova louka. Ostatní lyžařské areály v kraji zatím v provozu nejsou.

„Ted jsou v Železné Rudě čtyři stupně nad nulou, v noci mrzlo. Lidí je v oblasti docela dost. Do úterý má být krásně a sluníčko, sněžit by tu mělo začít od středy," doplnila Iva Juhová ze železnorudského infocentra.

Běžecké stopy se teď kvůli tání neupravují, v okolí Železné Rudy leží do 20 centimetrů sněhu. „Tratě jsou s opatrností sjízdné, hlavně klasickým způsobem běhu, stopa je ale špinavá, na mnoha místech roztátá. Za současných podmínek nelze provést strojovou úpravu tratí. Příští týden vypadá už nadějněji a úprava se udělá ihned, jak to bude možné," píše dnes web Bílá stopa. Také na Modravě se podmínky výrazně zhoršily, sněhová pokrývka je do deseti centimetrů na zmrzlém podkladě.

Tratě v sousedním německém středisku Bretterschachten jsou stále ve velmi dobrém stavu, sjízdné v celém rozsahu a podmínky pro běžecké lyžování jsou téměř ideální.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyžování, lyžařská sezona, skiareály, Železná Ruda, Špičák, běžkařské stopy, zimní sporty

V Plzeňském kraji se lyžuje jen v šumavské Železné Rudě, stopy se neupravují  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.