Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Socha pro ledový betlém vznikala přímo před zraky diváků, díky počasí ještě pár dní vydrží

Jak vzniká ledová socha? Na tuto otázku odpověděli zvědavým Plzeňanům samotní umělci. V rámci rozsvícení vánočního stromečku v Habrmannově parku na Doubravce tam přímo před zraky stovek lidí vyřezali oslíka z ledového kvádru o váze 125 kilo. Tento ledový betlém je v Plzni vůbec tím prvním a díky počasí by mohl ještě zhruba týden vydržet.

Speciální ledový betlém mohou lidé spatřit v Habrmannově parku v Plzni na Doubravce, kde se o uplynulém víkendu slavnostně rozsvítil vánoční strom. Tuto akci si podle vedení obvodu nenechalo ujít 2 500 lidí. Součástí programu byla i ukázka výroba ledové sochy oslíka. Celý proces ovšem trvá několik dní. Ledový kvádr ze speciálně filtrované vody zamrzá čtyři hodiny. Na celý betlém jich bylo zapotřebí osm.

„Jakmile je led připravený, musíme jej za pomoci speciálního jeřábu naložit na transportní ledařský vozík a poté kvádr vždy upravit pásovými pilami na požadované rozměry. Dále je třeba vždy kvádr uskladnit, než se vyrobí všechny ostatní. Musí se také nakreslit plán, jak budou sochy vypadat. Teprve pak přichází na řadu vyřezávání soch, na které musíme mít speciální ostré nářadí,“ popisuje Lukáš Toušek z Ice Faktory. Když jsou sochy připravené, musí je pečlivě zabalit a opatrně převést.

Ideální teplota pro uchování ledové sochy je minus osm stupňů Celsia. Několik dnů vydrží sochy i při teplotě kolem nuly. Důležitá je samozřejmě ohleduplnost lidí a jejich respekt k pravidlu, že na sochy nesmí sahat. Například loni se na nich vyřádil vandal a poničil ledové saně za několik desítek tisíc korun.

Vandal zničil ledovou sochu za desítky tisíc korun, policie hledá svědky

Naprosto nepochopitelně se zachoval zatím neznámý výtržník, který si vylil zlost na ledové soše na Habrmannovo náměstí v Plzni. Ledová výzdoba dělala parádu u vánočního stromu a tvorbě ledových soch přihlížely davy nadšených diváků. Zejména děti...

 

Ohodnoť článek

Foto Věra Zilvarová, Zdeněk Vaiz

Štítky Ledový betlém, ledové sochy, Ice Factory, MO Plzeň 4, unikátní betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha pro ledový betlém vznikala přímo před zraky diváků, díky počasí ještě pár dní vydrží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.