Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stávku odborů podpořilo 323 z 500 škol v Plzeňském kraji, zavřené jsou i některé internáty

Plzeňském kraji se k dnešní stávce základních, středních i mateřských škol připojilo 323 z 500 školských zařízení. Odbory po 10:00 daly dohromady všechna data, jež se k nim postupně dostávala, informoval o tom Jan Plzák z krajské rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Úplně je podle něj uzavřených 150 škol, zbylé omezily provoz.

Tato střední škola, která je jedna z největších v kraji, byla dnes uzavřená. Uzamčené jsou všechny tři pavilony, nesvítí se tam, na zvonek nikdo nereagoval a na parkovišti před školou nebyl žádný vůz. Na vstupních dveřích školy není žádné oznámení o uzavření nebo výstražné stávce, rodiče i děti byli podle Plzáka informováni minulý týden. Stejný režim byl v sousedních dvou internátech, které jsou největšími domovy mládeže v kraji. Děti do nich podle Plzáka nastoupí v úterý ráno.

„Hrozně nám to zkomplikovali. Dnes večer nám syna na internát nepustí. Musí v úterý ráno ve čtyři vstát, aby byl ve škole. Internát je zavřený, takže jeho zaměstnanci stávkují vlastně dva dny," postěžovala si matka studenta ze Sokolovska. Plzák potvrdil, že stávka trvá 24 hodin.

Jedenáct dětí z největšího plzeňského obvodu, které nemohly dnes ráno nastoupit kvůli stávce do svých mateřských škol, tráví den náhradním programem v příměstském táboře v Centru volného času Skupovka na Borech. Vedení centrálního obvodu se domluvilo s Plzeňskou krajskou radou dětí a mládeže, která centrum provozuje.

Uzavřená a zhasnutá byla také plzeňská 13. základní škola v Habrmannově ulici. Na jejích dveřích je oznámení o celodenní výstražné stávce se symbolem přeškrtnutého zvonku. Dále jsou tam informace, že se k protestu připojila většina pracovníků a že je uzavřená i školní družina a jídelna. V dodatku je uvedeno, že pokud by rodiče potřebovali naléhavě dohled nad dětmi od 07:00 do 15:00, mají to nahlásit ředitelce školy.

Ani před jednou školou nebyly žádné děti. Učitelé z uzavřených škol jsou podle Plzáka všichni doma. „Doufám a věřím v to, že po stávce začnou vláda a ministerstvo dělat nějaké koncepční změny, aby to mělo hlavu a patu. Musí se to už začít pořádně řešit, nejen něco vyzobat a tady nebo tady se snažit ušetřit, musí to řešit lépe než dosud a hlavně, aby to mělo smysl. A musí také dokázat vysvětlit, proč to dělají a k čemu to povede," zdůraznil Plzák.

Základní školy jsou podle něj zcela uzavřené hlavně v menších městech a na vsích, v Plzni pouze dvě. „Jeden den uzavření škol rodičům asi problémy způsobí, což chápu. Ale pro žáky to nebude mít žádné dopady, jeden den se dožene úplně bez problémů," myslí si Plzák.

Do Prahy na protest se podle něj chystají jen jednotliví učitelé. Vedení krajských školských odborů zůstává v regionu, protože má dnes volební konferenci, jejíž termín už byl dán před termínem stávky.

V Česku se do výstražné stávky podle odhadu odborů zapojilo v různé míře téměř 70 procent škol. Některé jsou zavřené, jiné fungují v omezeném režimu. Odbory chystanou stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Zároveň se jim nelíbí návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Podle nich to povede ke snížení kvality výuky. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky stávka škol, stávka učitelů, zavřené školy, stávka odborů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávku odborů podpořilo 323 z 500 škol v Plzeňském kraji, zavřené jsou i některé internáty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.