Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dětem z dětského domova slouží dům se zahradou, bydlení v malé skupině je pro ně lepší

Svůj nový domov našlo osm dětí z Dětského domova ve Staňkově v rodinném domečku. Spolu s vychovateli a asistenty pedagoga zde žijí jako v opravdovém domově. Pomáhají s vařením i s úklidem a v rodinné atmosféře se tak lépe připravují na samostatný život, který je jednou čeká.

Domeček plně odpovídá potřebám ubytování jedné samostatné rodinné skupiny. Ta se do něj přesunula sice už v září, teprve nyní, v listopadu, se ale dočkal slavnostního otevření.

Plzeňský kraj byl jedním z prvních, který začal investovat do vytváření bydlení pro samostatné rodinné skupiny. „Snažíme se jít tímto trendem, protože to má pro vývoj dětí svůj význam. Skutečnou rodinu to nenahradí, ale dětem se zde líbí a rády se sem vrací. O to větší mám radost, že se celou věc podařilo zrealizovat. Oceňuji i práci vychovatelů, kteří dělají mimořádně záslužnou práci,“ poznamenal náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Koupi rodinného domu ve Staňkově, který nyní slouží Dětskému domovu Staňkov pro jednu rodinnou skupinu o velikosti až osm dětí, schválilo Zastupitelstvo Plzeňského kraje na svém dubnovém zasedání. „Fyzicky byl dům dětskému domovu rodinný dům předán v květnu, za dobu čytř měsíců proběhla rekonstrukce elektrorozvodů, oprava střešní krytiny, výměna plynového kotle, instalatérské práce, výměna podlahových krytin a výměna interiérových dveří, tedy rekonstrukce, díky které dům nyní splňuje veškeré legislativní požadavky na umisťování rodinných skupin mimo hlavní budovy dětských domovů a jejich integraci do běžné občanské zástavby,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Martin Záhoř s tím, že celková investice do objektu byla 5,1 milionu korun.

Staňkov je tak další obcí v Plzeňském kraji, kde vyrostl „domeček“ podobného typu. Aktuálně v něm bydlí osm dětí ve věku od 7 do 15 let. „Do letošního září tato skupina žila v nájemních prostorách v budově naší příspěvkové organizace Základní školy a Odborné školy, Horšovský Týn. Škola však tyto prostory potřebovala uvolnit pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Musím proto poděkovat všem, kteří tento prostor dokázali získat a poměrně rychle připravit, protože se tím povedly hned dvě věci naráz,“ pronesla vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslava Havlíčková.

Plzeňský kraj má v současné době kapacitu pro umístění 290 dětí v 37 rodinných skupinách. Děti zde mohou zůstat do 18 let, pokud budou studovat tak až do 26 let. Přes den se o ně starají vychovatelé a v noci asistenti pedagoga. Děti je nejčastěji oslovují teto nebo strejdo. V novém domečku ve Staňkově je kapacita osmi dětí naplněna. „Aktuálně tu máme dvakrát po třech sourozencích a dvě skoro dospělé slečny. Snažíme se, aby tu děti měly vše jako v opravdovém domově – pomáhají při vaření, při úklidu. Všechny děti vedeme k tomu, aby byly v životě samostatné,“ podotkla ředitelka Dětského domova ve Staňkově Jana Koubová.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky Staňkov, dětský domov, rodina, dům, zahrada, asistent, pedagog, Plzeňský kraj, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětem z dětského domova slouží dům se zahradou, bydlení v malé skupině je pro ně lepší  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.