Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mezi malými pacienty se proháněl fialový robotický pes Spot

Umí chodit do schodů i ze schodů, může být přizpůsobený pro průmyslové inspekce i pro zábavné aplikace a dokáže i tančit. Tentokrát se však moderní fialový robopes Spot vydal za dětskými pacienty do Fakultní nemocnice. Nadchl nejen je, ale i celý personál.

Personál Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Plzni se nejmenším pacientům snaží jejich pobyt v nemocnici neustále zpříjemňovat. „Během terapií zde děti sledují filmy, mají nejrůznější workshopy, přicházejí za nimi poníci v rámci ponyterapie nebo pejskové při canisterapii. Tentokrát byl ten zážitek ale vskutku netradiční, navštívil je totiž robopes Spot,“ popisuje netradiční zážitek mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Robopsa přivezli projektové manažerky ze SIT Port, což je inovativní projekt sídlící v technologickém parku TechTower na Světovaru. Syn jedné z nich byl nedávno pacientem na Dětské klinice, kde se seznámil s herní specialistkou Lídou Romovou. „Slovo dalo slovo a fialový ultramoderní robopes už se procházel po zdejších chodbách. Spot během chůze neustále mapuje terén, může být tedy využit jako průzkumník neznámých prostor nebo jako pomocník při vyhledávání osob, umí se vyhnout překážkám, projít dveřmi nebo zdolat schodiště. Není třeba dodávat, že nenadchl jen malé pacienty, ale i personál kliniky,“ říká mluvčí.

Robot je určen pro vnitřní i venkovní aktivity primárně je ovládaný dálkově lidským operátorem, ale dokáže se pohybovat a provádět některé základní úkoly i samostatně. Jeho senzory vnímání zahrnují stereo kamery a hloubkové kamery, inerciální měřicí jednotky a snímače polohy a síly v jeho čtyřech stabilních nohách. Pro detailní inspekce je doplněný také o kameru s možností otáčení, naklápění a přibližování.

Pes SPOT slouží v SIT Port zejména k seznámení studentů a žáků s novými technologiemi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky Plzeň, robopes, robot, pes, canisterapie, nemocnice, FN Plzeň, SIT port, technologie, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi malými pacienty se proháněl fialový robotický pes Spot  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.