Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zralé borůvky lze sbírat ještě v půlce listopadu. Na raritní úkaz upozornil pozorovatel v Plzni

Sbírat ještě v sychravém listopadu borůvky se může zdát jako sci-fi, ale v arboretu Sofronka v Plzni se to skutečně děje. Na raritní úkaz upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) a jeho fenologický pozorovatel. Příčinou, proč letos borůvky podruhé dozrály, jsou velká letní vedra a zároveň současné mírné teploty bez mrazů.

„Máme pro vás raritu. Fenologický pozorovatel ze stanice Plzeň-Bolevec zaznamenal druhou zralost borůvek! Brusnice borůvky, které nestačily v létě dozrát a jejichž plody uschly velkými vedry, znovu vykvetly a koncem října dozrávaly,“ uvedli meteorologové na svých sociálních sítích. 

„Borůvky mají období růstu a období odpočinku, které může být v zimě nebo naopak ve velkém vedru. Takže to letní vedro, kdy jim uschly květy, rostliny přečkaly. A když se pak trochu ochladilo a zapršelo, začaly znovu růst," vysvětlil vedoucí arboreta Jan Kaňák. Podle jeho slov jsou ale malé a není jich tolik jako bývá v létě.

S opakovaným zráním brusinek se v Sofronce setkávají poměrně často. Dvakrát za rok dozrají nejméně každý druhý rok, řekl Kaňák. „V letech 2015 a 2018, kdy bylo sucho a vyskytovaly se horké vlny, jsme rovněž zaregistrovali druhé kvetení borůvek," uvedl ČHMÚ. Plody se ale tehdy neobjevily.

Letošní mírné podzimní počasí nepřeje jen borůvkám, stále se dají v lese najít i houby obvyklé spíš pro léto nebo raný podzim. „Určitě houby ještě rostou, zrovna jsem viděl pěknou mladou bedlu. Letos ještě pořádně nemrzlo, je teplo a vlhko," dodal Kaňák.

Arboretum Sofronka, založil v roce 1956 Kaňákův otec Karel jako státní odborné výzkumné pracoviště zaměřené na šlechtění borovic. Dnes má jednu z nejrozsáhlejších sbírek všech dostupných druhů borovic na euroasijském kontinentu. V roce 2010 přešla Sofronka do majetku Plzně. Stanice ČHMÚ, umístěná v arboretu, často zaznamenává celostátní rekordní teploty.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČHMÚ, počasí, teploty, zrání borůvek, sběr borůvek, brusnice, houby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zralé borůvky lze sbírat ještě v půlce listopadu. Na raritní úkaz upozornil pozorovatel v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.