Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rybáři vylovili Dolejští Padrťský rybník v srdci brdských lesů, kilo kapra vyjde na 99 korun

Vojenské lesy a statky (VLS) vylovily ve středu Dolejší Padrťský rybník v Brdech, jde o jeden z nejvýše položených rybníků v ČR a jeho výlov se proto řadí k jedněm z nejkrásnějších a nejnáročnějších. Posoudit to ostatně mohla i veřejnost, která si hned na místě mohla zakoupit kapra. Kilo vyšlo na 99 korun, stejná cena bude i na sádkách v Mirošově, kde se bude prodávat až do Vánoc.

Fišparta nakonec z rybníka vylovila deset tun ryb, což je o něco méně, než rybáři očekávali. Faktem ovšem je, že ryby dorůstají v tomto vodním díle pomaleji, neboť tam VLS kvůli ochraně přírody hospodaří bez využití obvyklých intenzivních chovných metod. Tedy bez přikrmování a chemizace vody. „Opatření, jehož hlavním důvodem je především ochrana vzácné populace raka kamenáče na tocích pod vodními díly, má však pozitivní dopad také na kvalitu ryb. Ryby z Padrťských rybníků jsou díky tomu ceněné pro své chutné a zdravé maso,“ vysvětlil mluvčí VLS Jan Sotona.

Zhruba třetinu výlovu tvořil lín, kterého přibývá, a dravci - hlavně štika, candát, ale také okoun. Výlov rybníka si nenechala ujít tisícovka návštěvníků. Zájemci si také mohli na hrázi koupit čerstvou rybu. Cena kapra, kterého byly asi dvě třetiny, zůstala na loňských 99 korunách za kilogram. Bude to stejné i na sádkách v Mirošově, kde se bude prodávat až do Vánoc.

„Padrťské rybníky jsou jednou z nejcennějších součástí brdské přírody. Jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu. Leží v nadmořské výšce 640 metrů a vzhledem ke specifickým místním podmínkám jejich výlov patří k nejkrásnějším a zároveň také k nedrsnějším tuzemským rybářským událostem,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský. Dvojice Padrťských rybníků na náhorní planině v srdci Brd se loví střídavě jednou za dva roky.

Čerstvé ryby z výlovu v srdci Brd budou k dostání pro veřejnost na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku každý pátek od 13:00 do 16:00 hodin. V posledním předvánočním týdnu pak budou prodávat rybáři z Padrtí kapry na štědrovečerní stůl a další ryby denně od úterý 19. 12. do pátku 22. od 8:00 do 16:30 hod. V sobotu před Štědrým dnem pak od 8:00 do 15:00 hodin

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona

Štítky výlov rybníka, Vojenské lesy a statky, VLS, Padrťský rybník, Brdy, chráněná oblast, cena kapra, vánoční kapr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybáři vylovili Dolejští Padrťský rybník v srdci brdských lesů, kilo kapra vyjde na 99 korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.